Praha se sloučí do jednoho volebního obvodu, rozhodli poslanci - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Praha se sloučí do jednoho volebního obvodu, rozhodli poslanci

Ikona

12. března 2010, 16.53 | PRAHA | Poslanecká sněmovna dala v pátek v prvním čtení zelenou novele zákona o Praze, která ruší možnost dělit hlavní město v komunálních volbách na více volebních obvodů. Návrh předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody projedná výbor dolní komory pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Novela má znemožnit účelovým změnám volební mapy hlavního města. Podle Svobody se tak děje vždy před volbami podle představ ODS, která v metropoli vládne.

 

Poslední volby do zastupitelstva bylo hlavní město sjednoceno do jednoho obvodu. Před osmi lety v roce 2002 se však metropole rozdělila na obvodů pět.

Svoboda poslancům řekl, že se volby do pražského zastupitelstva konají dle zákona o volbách do zastupitelstva obcí. Podle této právní úpravy může vedení města využít možnost rozdělit město na několik obvodů. "Pokud bude novela nakonec platit, bude to znamenat, že v Praze budou mít všechny hlasy stejnou váhu, kterou nyní nemají. Jde mi o rovnost hlasů," apeloval Svoboda na zákonodárce.

Proti schválení předlohy vystoupili výhradně občanští demokraté. Poslanec Tom Zajíček (ODS) označil Svobodův návrh za nesmysl. "Všechna hlavní města mají speciální zákon. Není možné říci, jestli je Praha více obcí nebo více krajem. Pokud by tato novela byla schválena, patrně by byla velice snadno napadnutelná u Ústavního soudu," upozornil Zajíček sněmovnu.

Ikona

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika