Kubera: Kdybychom danili benefity, možná by nebyly problémy s penzijním systémem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kubera: Kdybychom danili benefity, možná by nebyly problémy s penzijním systémem

Ikona

5. března 2010, 13.07 | PRAHA | Nízké zdanění benefitů je nespravedlivé a ODS ho rozhodně nepodpoří, tvrdí senátor Jaroslav Kubera (ODS). Ve svém projevu na páteční schůzi Senátu také kritizoval projednávání novely zákona ve stavu legislativní nouze. "Kdyby třeba ve Francii vyhlašovali legislativní nouzi pokaždé, když někdo stávkuje, tak by ani v jiném režimu jednat nemohli, protože tam jsou stávky prakticky pořád," řekl Kubera.

 

Ke kritice legislativní nouze se přiklonili i další senátoři pravicových stran. Kubera dále poukázal na to, že benefity jsou výhodné pro podnikatele, protože se z nich odvádějí nižší daně i odvody na pojištění. "Když kupříkladu ředitel pivovaru dá svým zaměstnancům pivo za dvě koruny, tak zaměstnanec je štěstím bez sebe, jaký má skvělý benefit, ale z těch piv se mu na sociální pojištění neodvádí ani koruna. Kdyby ten zaměstnanec místo piva dostal pár stovek k platu, možná bychom neměli takové problémy s penzijním systémem," dodal Kubera.

Novelu zákona naopak podpořil senátor za ČSSD a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. "Benefity jsou v současné době v celém vyspělém světě a jsou měřítkem civilizační úrovně společnosti," komentoval Štěch s tím, že jejich rušení, ke kterému by vlivem vyššího zdanění podle něj došlo, by byla pro zaměstnance v době krize velká rána. Podle Štěcha je zdanění benefitů jen další daňovou zátěží pro podnikatele, což je v době hospodářské recese nepřípustné.

Předseda ČMKOS také poukázal na nekonzistentní postoj pravicových senátorů. "Když třeba byla odhlasována možnost odpočtu DPH u aut pro podnikatele, nejprve s mřížkou a poté bez ní, tak to nebyl benefit?" zeptal se senátorů Štěch s tím, že tento zákon v loňském roce bez potíží prošel.

Celkově je však naděje na schválení novely senátem minimální. Pravicoví senátoři volí poměrně ostrou rétoriku a stále otevřeně deklarují, že jejich kluby novelu zákona o dani z přidané hodnoty nepodpoří. Levicové strany v Senátu tomuto návrhu novely zákony již dříve deklarovaly svou podporu, ale protože TOP 09 a ODS mají dohromady v senátu 45 hlasů, zatímco Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) pouze 29, je výsledek hlasování de facto jasný předem. Na věci nemohou nic změnit ani nezařazení senátoři, jako například Petr Pithart či Jiří Čunek, protože nezařazených je dohromady sedm, což by ani v naprosté shodě s ČSSD na přehlasování pravice nestačilo.

Tématické zařazení:

 » Politika