Šimerka: Stát bude zamítat všechny žádosti o vrácení zaplaceného sociálního pojištění - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Šimerka: Stát bude zamítat všechny žádosti o vrácení zaplaceného sociálního pojištění

Ikona

4. března 2010, 14.44 | PRAHA | V reakci na verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS) z minulého týdne budou okresní správy sociální zabezpečení zamítat všechny žádosti o vrácení sociálního pojištění. Ve čtvrtek to prohlásil ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle slov Šimerky očekávalo, že NSS zruší verdikt, podle něhož firma Ježek nemusí kvůli chybě v zákonu platit sociální pojistné za první polovinu roku 2007.

 

"Velmi významné je rozhodnutí soudu pro případné další žadatele o vratky z hlediska samotného odůvodnění rozhodnutí NSS, protože z něj vyplývá, že povinnost platit v roce 2007 nebyla zrušena ani se nezměnil výpočet tohoto placení," řekl ministr.

Přestože si byl jistý, že NSS firmě Ježek nevyhoví, začaly správy sociálního zabezpečení všechny žádosti o vrácení již zaplaceného pojistného řešit ve správním řízení. Do rozhodnutí NSS je všechny pozastavily. "Nyní ale budou všechny žádosti zamítat, stejně tak i česká správa sociálního zabezpečení. Zamítavé bude také stanovisko ministerstva," ujistil Šimerka případné žadatele.

Ministerstvo se neobává dalších soudních sporů kvůli chybě v zákoně o sociálním pojištění. Šimerka věří, že po rozhodnutí NSS bude všechny soudy další žaloby proti státu kvůli pojištění zamítat. "Nemohu pochopitelně mluvit za justici, ale očekávám, že to odůvodnění NSS bude respektováno," poznamenal.

Softwarová firma Ježek využila chyby v zákoně a od ledna až do června roku 2007 neodváděla sociální pojištění za své zaměstnance. Vedení firmy si totiž všimlo, že ze zákona vypadla věta o vyměřovacím základu, ze kterého se pojištění vypočítává. Správa sociálního zabezpečení přesto po firmě požadovala uhrazení nedoplatku a penále přes 900 tisíc korun. Společnost Ježek se obrátila na krajský soud v Liberci a ten se vloni v březnu přiklonil na její stranu.

NSS ale minulý týden vyhověl kasační stížnosti, kterou Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) podala a původní verdikt zrušil. Věc vrátil krajskému soudu k dalšímu řízení. V opačném případě, tedy pokud by soudci verdikt potvrdili, otevřely by se dveře pro vracení pojistného i dalším žadatelům. Podle některých odhadů by tak chyba v zákoně mohla Českou republiku stát více než 100 miliard korun.

Tématické zařazení:

 » Politika