Rakouský prezident označil Benešovy dekrety za bezpráví - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rakouský prezident označil Benešovy dekrety za bezpráví

Ikona

4. března 2010, 16.51 | VÍDEŇ | Rakouský prezident Heinz Fischer označil dekrety prezidenta Beneše za těžké bezpráví, které evropské státy nesmí legalizovat. Informuje o tom Kleine Zeitung. Fischer v dopise rakouskému sudetoněmeckému landsmanšaftu k příležitosti výročí událostí ze 4. března roku 1919, kdy při násilných demonstracích Němců a Rakušanů v českých městech bylo zastřeleno 54 lidí, napsal, že dekrety jsou "těžkým bezprávím".

 

Dekrety by neměly být v souvislosti s přijetím Lisabonské smlouvy ostatními evropskými státy "legalizovány", nabádá v dopise prezident.

Na základě Benešových dekretů byli po druhé světové válce zbaveni občanství někteří etničtí Němci a Maďaři. Dekrety jim také zabavovaly majetky.

Prezident Václav Klaus loni zablokoval Lisabonskou smlouvu. Svůj podpis pod tímto dokumentem podmínil výjimkou z evropské Charty základních práv, která je součástí Lisabonské smlouvy. Tato výjimka má zemi chránit před majetkovými požadavky vysídlených sudetských Němců - jinými slovy, před prolomením Benešových dekretů.

Přes tragické události se podle rakouského prezidenta lidé musí snažit překročit "příkopy minulosti" a "neopakovat stejné chyby". "Nesmíme zkrášlovat a popírat konflikty. Nemůžeme se ale rovněž zastavit v našem úsilí překonat omyly minulosti," napsal v dopise Fischer.

Benešovy dekrety platí a nebude se na nich nic měnit, tvrdí čeští politici

Poválečné dekrety prezidenta Beneše platí a jsou součástí českého právního řádu, shodli se ve čtvrtek čeští politici. Reagovali na slova rakouského prezidenta Heinze Fischera, který dekrety označil za těžké bezpráví.

"Benešovy dekrety jsou platné a jsou neopakovatelné," řekl poslanec Miroslav Kalousek z TOP 09. Jakékoliv další diskuse o tomto tématu Kalousek nepřipouští.

Ještě ostřeji reagovala Jana Bobošíková, šéfka strany Suverenita - blok Jany Bobošíkové. Podle ní jsou dekrety prezidenta Edvarda Beneše vyústěním německého nacismu, kvůli kterému byla celá Evropa rozdělena do dvou bloků. "Zárodky Benešových dekretů byly již v Postupimské dohodě. A osobně vzkazuji panu prezidentovi, že Hitler byl Rakušák," dodala.

 

Tématické zařazení:

 » Politika