ČSSD poráží ODS tři měsíce před volbami o téměř deset procent, říká průzkum - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ČSSD poráží ODS tři měsíce před volbami o téměř deset procent, říká průzkum

Ikona

3. března 2010, 17.38 | ČESKÁ REPUBLIKA | Tři měsíce před volbami do sněmovny si ČSSD udržuje ve volebních preferencích stále velký náskok, nad druhou ODS vede o 9,4 %. Nejvíce hlasů bere občanské demokracii další pravicová strana – TOP 09, která má vstup do sněmovny téměř jistý, vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP.

 

Tři měsíce před konáním voleb do Poslanecké sněmovny stále drží na prvním místě předvolebních preferencí ČSSD se ziskem 32,4 % hlasů. Občanská demokracie, kterou by na přelomu února a března volilo 23% respondentů, tak na ČSSD ztrácí 9,4 %.

Na problémech ODS se zřejmě podílí odliv potenciálních voličů k TOP 09, kterou by v současné době volilo 12,2 % respondentů. Strana Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska tak v preferencích dohání KSČM, která by na začátku března získala 12,9 % hlasů.

Díky "skalním" příznivcům a svým tradičním baštám by se do sněmovny dostala i KDU-ČSL se ziskem 5,8 % hlasů. Stejné procento voličů preferuje i Věci veřejné.

Naopak pod hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by se ziskem pouhých 3,3 % zůstala Strana zelených.

O konečném úspěchu zelených, lidovců a Věcí veřejných bude podle průzkumu rozhodovat až aktuální výše voličské účasti v den konání voleb. Velký potenciál zůstává v rukou dosud nerozhodnutých, kteří mohou s pořadím jednotlivých stran ještě zamíchat.

Hypotetický volební model, který vychází z hlasů rozhodnutých voličů, ukazuje, že největší šance na sestavení většinové koalice má i nadále ČSSD se ziskem 70 poslaneckých mandátů.

Největším počtem 122 mandátů by sociální demokracie disponovala v koalici s TOP 09, KDU-ČSL a Věcmi veřejnými. O dva mandáty méně by získala takzvaná velká koalice ČSSD a ODS. Sociální demokracie může sestavit většinovou vládu také pouze s TOP 09 a lidovci, tato koalice by podle volebního modelu získala 109 mandátů. Na stejný počet křesel by dosáhla i koalice ČSSD, TOP 09 a Věcí veřejných.

Společně s komunisty by sociální demokraté získali pouhých 98 poslaneckých mandátů, čímž by nemohli prosadit menšinovou vládu s podporou KSČM.

Hypotetický volební model počítá s odchylkou dvou mandátů, konečný počet křesel pro jednotlivé strany je závislý na faktickém počtu platných volebních lístků.

Tématické zařazení:

 » Politika