Ukrajinský parlament odvolal premiérku Tymošenkovou - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ukrajinský parlament odvolal premiérku Tymošenkovou

Ikona

3. března 2010, 16.55 | KYJEV | Ukrajinský parlament ve středu odvolal z funkce premiérku Juliji Tymošenkovou. Nedůvěru jejímu kabinetu vyslovilo celkem 243 z 286 poslanců přítomných v zasedacím sále, informovala ukrajinská agentura UNIAN. Proti návrhu hlasovalo jen deset členů ukrajinského parlamentu.
Pro odvolání Tymošenkové hlasovalo 172 poslanců opoziční Strany regionů, 27 komunistů a tři nezávislí poslanci.

 

Podpořilo ho i sedm poslanců Bloku Tymošenkové, patnáct poslanců ze strany Naše Ukrajina – Národní sebeobrana a 19 poslanců z Bloku předsedy parlamentu Volodymyra Lytvyna. Tyto strany přitom tvořily vládní koalici Tymošenkové, jejíž činnosti Lytvyn formálně ukončil v úterý.

Krátce předtím dosavadní šéfka vlády poslancům sdělila, že v případě svého odvolání rozpustí okamžitě svůj kabinet. Tymošenková po hlasování v parlamentu svolala poslední „rozlučkové“ zasedání kabinetu ministrů.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se ve středu v 16:00 SEČ sejde s vůdci parlamentních frakcí na jednání o nové koalici.

Pokud do třiceti dnů od odvolání premiérky Ukrajina nebude mít novou vládu, prezident bude muset vyhlásit předčasné volby.

Změny v rozložení politických sil v ukrajinském parlamentu následují po prezidentských volbách, které vyhrál předseda dosud opoziční Strany regionů Janukovyč. Ten po svém zvolení v druhém kole hlasování oznámil, že s premiérkou Tymošenkovou spolupracovat nebude.

Tématické zařazení:

 » Politika