Britský poslanec, který van Rompuye přirovnal k hadru, se neomluvil. Čeká ho trest - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Britský poslanec, který van Rompuye přirovnal k hadru, se neomluvil. Čeká ho trest

Ikona

2. března 2010, 19.06 | BRUSEL | Britský poslanec Evropského parlamentu Nigel Farage, který prezidenta EU Hermana van Rompuye přirovnal k mokrému hadru, se v úterý za svůj výrok odmítl omluvit, píše server European Voice. Předseda parlamentu Jerzy Buzek zvažuje, jak ho potrestá. "Vyzvali mě, abych se omluvil Hermanu van Rompuyovi, abych se omluvil Evropskému parlamentu" řekl Farage po patnáctiminutovém setkání s Buzkem.

 

"Jediní, komu se však omluvím, budou bankovní úředníci po celém světě." Farage minulý týden na půdě europarlamentu prohlásil, že van Rompuy má "charisma mokrého hadru a vzhled podřadného bankovního úředníka", Belgii označil za "ne-zemi".

Farage, předseda britské Strany nezávislosti, odmítl, že by jeho výroky byly "neparlamentní". "Pokud to srovnáte s tím, co se děje v britském parlamentu každý týden, nebo v australském parlamentu, je to jen slabý odvar," řekl.

Buzek poslancovo chování považuje za nepřijatelné a nyní zvažuje trest. Podle jednacího řádu parlamentu může být poslanec za své výroky potrestán pokutou, několikadenním odebráním hlasovacího práva nebo zbavením funkce v některém z výborů.

Farage již oznámil, že trest očekává a odvolá se proti němu.

Loni v listopadu se Farage o van Rompuyovi a šéfce evropské diplomacie Catherine Ashtonové vyjádřil jako o "politických trpaslících". Za to mu Buzek udělil "pokárání".

Podle kritiků britského politika ale trest jen pomůže Farageovi získat popularitu mezi euroskeptickými voliči v Británii.

"Musíme být opatrní, protože víme, že Farage toho jen zneužívá, aby získal víc hlasů v nadcházejících volbách," upozornil belgický poslanec Ivo Belet.

Tématické zařazení:

 » Politika