Politici chtějí zatočit s korupcí, ale do voleb už to nestihnou - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Politici chtějí zatočit s korupcí, ale do voleb už to nestihnou

Ikona

2. března 2010, 09.28 | PRAHA | Veřejné zakázky v Česku neustále provází hrozba střetu zájmů. Jenom „první pětka“ významných soukromých firem, jež tají své skutečné vlastníky, získala za poslední tři roky zakázky v hodnotě 38 miliard korun, píší Hospodářské noviny. Nikdo přitom nemůže vyloučit, že státní a komunální úředníci zadali výhodné smlouvy firmám, v nichž figurují jejich příbuzní nebo přátelé.

 

Anonymní akcie na majitele nebo či ukrývání se za kyperskými fondy znemožňují pravé majitele dohledat, uvádí deník. Politici všech stran proto před volbami slibují, jak s neprůhlednými tendry zatočí. Levice již protlačila prvním čtením ve sněmovně zákon na zrušení anonymních akcií. Navíc všechny partaje tvrdí, že změní podmínky soutěží tak, aby smlouvu dostala jen zcela průhledná firma. „Je to priorita,“ říká podle Hospodářských novin například místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jenže nyní je už zřejmé, že do voleb politici s ničím nepohnou. Zrušení anonymních akcií problém neřeší, nahradí je stejně anonymní firmy z daňových rájů. A skutečné akce, tedy změny výběrových řízení, není paralyzovaná sněmovna schopna. „Je to potřeba zakotvit v zákonu o veřejných zakázkách. To se do voleb nestihne,“ citují Hospodářské noviny místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Samy „tajemné firmy“ se do očisty nehrnou - i když některé na tlak přece jen reagují. Například společnost Haguess, spolutvůrce kontroverzního projektu Opencard, prohlásila svým největším akcionářem šéfa dozorčí rady Jaroslava Turka. Král v získávání zakázek z veřejného sektoru, plzeňská Škoda, na toto téma ale komunikovat nehodlá. Holding vlastněný neprůhlednou skupinou Appian přitom dodal jen dopravním podnikům a Českým drahám od roku 2007 vozy za 20 miliard. „Nezapomeňte, že Škoda živí na 3600 zaměstnanců a státu odvedla na daních a darech za tři roky 5,5 miliardy,“ reaguje na dotazy Hospodářských novin o vlastnících mediální zástupce Škody Miroslav Novák.

Ikona

Ikona

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika