Dalajlama: Čína popírá problémy v Tibetu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Dalajlama: Čína popírá problémy v Tibetu

Ikona

23. února 2010, 09.37 | WASHINGTON | Tibetský duchovní vůdce dalajlama ve svém prvním veřejném rozhovoru po setkání s Barackem Obamou řekl, že Čína popírá jakékoli problémy v Tibetu. Podle čínské vlády jsou nyní Tibeťané mnohem šťastnější, než byli dříve, informuje CNN. Dalajlama také poznamenal, že exilová tibetská vláda má informace o kulturním a náboženském útlaku a omezování tibetského lidu ze strany Číny.

 

Přesto ale trvá na tom, že Tibeťané nežádají na Číně nezávislost. "Nazýváme to střední cestou," řekl dalajlama o možném řešení. Podle něj jsou současné čínské zásahy v Tibetu neúnosné, na druhou stranu si ale uvědomuje, že jeho vlast je malá země a nechce se od Číny odtrhnout, neboť Tibet je uzavřená a materiálně zaostalá země.

"Každý Tibeťan chce modernizovaný Tibet, a to je důvod, proč zůstáváme součástí Čínské lidové republiky," dodal dalajlama v pořadu CNN "Larry King Live".

Barack Obama se s dalajlamou setkal ve čtvrtek i přes hlasité výhrady Číny. I když americký prezident dalajlamu přijal bez přítomnosti médií jako soukromou návštěvu, podle čínských prohlášení toto setkání ovlivní další americko-čínské vztahy.

Dalajlama připomněl, že to nebylo jeho první setkání s Obamou. Poprvé se oba muži viděli v době, kdy byl Obama mladým senátorem ve výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. "Byl to tehdy působivý mladý politik," připomněl dalajlama.

"Navzdory některým obtížím jsme se setkali a bylo to milé setkání," popsal dalajlama čtvrteční schůzku, na které podle něj s Obamou probírali tři dalajlamovy priority: podporu lidských hodnot ve snaze vytvořil lepší svět, podporu náboženského souladu a jeho přání moderního vzdělání pro tibetské děti.

Podle dalajlamy také není důležitá otázka jeho vlastního exilu, ale otázka šesti milionů Tibeťanů a jejich základních lidských práv a kultury.

Čína, která od roku 1950 okupuje Tibet, přesto pokládá dalajlamu za separatistu. Opakovaně žádala, aby se s ním Obama nesetkal, a schůzku dalajlamy s americkým prezidentem pokládá komunistický režim za zpochybnění svého nároku na Tibet.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika