Poslanci pojedou za milion korun do Peru - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci pojedou za milion korun do Peru

Ikona

23. února 2010, 09.30 | PRAHA | Sedmidenní březnová návštěva šestice poslanců z petičního výboru a z výboru pro životní prostředí v Peru vyjde daňové poplatníky na 1,2 milionu korun. Tuto letošní rok nejdražší cestu poslanců nedávno schválil sněmovní organizační výbor, píše ve svém úterním vydání deník Právo. "Cesta to není laciná, ale je ryze pracovní," řekla šéfka petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM),

 

Ta do Peru už za týden vyrazí. Spolu s ním má odletět Helena Mallotová, Vladimír Dlouhý (oba ODS), Jan Látka, Petr Červenka (oba ČSSD) a Ladislav Mlčák (KSČM).

Cestu hájí i místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který má zahraniční cesty poslanců na starosti. "Je to stát, kde bychom měli prosazovat naše ekonomické zájmy," řekl Filip s tím, že cesta poslanců navazuje na nedávnou cestu prezidenta Klause.

Podle ministerstva zahraničí ale Peru mezi prioritními zeměmi v oblasti českých ekonomických zájmů nefiguruje. Ministerstvo doporučuje orientovat se na Brazílii, Čínu, Egypt, Indii, Kazachstán, Rusko, Srbsko, Turecko, Ukrajinu, USA a Vietnam.

V roce 2008 se Peru umístilo v obchodních statistikách ČR na 104. místě v exportu, 84. místě v importu a 99. místě v obratu.

V programu cesty českých poslanců je setkání s předsedou peruánského parlamentu, ombudsmankou, ministrem pro energii a hornictví, s ministrem zemědělství, se zástupci komise pro rozvoj a život bez drog či s představiteli úřadu pro vodu.

Na programu je i debata o "postavení indiánských obyvatel v legislativě a veřejném životě".

Tématické zařazení:

 » Politika