Vlastimil Tlustý: ODS řídí podnikatelé, vedení strany by za provize prosazovalo cokoli - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vlastimil Tlustý: ODS řídí podnikatelé, vedení strany by za provize prosazovalo cokoli

Ikona

21. února 2010, 09.54 | PRAHA | Současnou ODS řídí podnikatelé, strana proto nemá ani vlastní program, protože jenom čeká, co si u ní kdo objedná, řekl bývalý dlouholetý člen ODS Vlastimil Tlustý. Tlustý, který byl členem ODS od roku 1991 do poloviny minulého roku, poukazuje na to, že ODS v současnosti nemá žádný program a realizuje čistě bezobsažnou politiku.

 

Občansko-demokratická Vize 2020, s níž jde ODS do květnových parlamentních voleb, je podle Tlustého naprosto prázdný dokument. „ODS vlastně nyní ani nemůže mít vlastní myšlenky a program. Když čekáte na to, co si u vás kdo objedná, tak přeci nemůžete dopředu říkat, co a jak má být,“ upozornil Tlustý.

Podle poslance jde o začátek totálního konce strany, protože strana se současnou strategií a vztahy s podnikateli zdiskredituje. „Současná ODS funguje na principu, že podnikatel položí na stůl provizi a řekne, co jak má být uděláno, a ODS to prostě realizuje. Jde o jednoduchý vzorec: objednávka – platba – splněný úkol,“ řekl poslanec.

Doprovodným jevem této strategie je pak podle Tlustého nabírání černých duší, které podnikatelé organizují. „Když si někteří podnikatelé uvědomí, že nikoli celá členská základna by jejich nesmyslné objednávky chtěla realizovat a postavila by se jim, tak pověří příslušné místní organizace, aby jim najaly patřičný počet lidí, kteří jim pomohou požadavky prosadit. V podstatě si tedy najmout hlasovací automaty, které se naprogramují, jak mají hlasovat,“ vysvětlil Tlustý.

Tlustý přiznává, že i v 90. letech pod vedením Václava Klause byla ODS propojena s podnikateli. Ti se tehdy ale jen vyjadřovali k tomu, co by si přáli a co nikoli. Rozhodně stranu neřídili.

Tématické zařazení:

 » Politika