Rozpuštěná Dělnická strana jde do voleb s novým jménem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rozpuštěná Dělnická strana jde do voleb s novým jménem

Ikona

20. února 2010, 14.51 | PRAHA | Rozpuštěná Dělnická strana (DS) půjde do voleb pod hlavičkou Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V sobotu to oznámil Tomáš Vandas, předseda rozpuštěné strany. Členská základna se podle Vandase přesune a on se stane mediální tváří DSSS. "Verdikt Nejvyššího správního soudu nás v žádném případě nemůže zastavit, ani odradit od naší činnosti," řekl Vandas.

 

Nechce přijít o možnost zúčastnit se parlamentních voleb, proto půjde do voleb pod novou hlavičkou. "Dělnická strana bude na jaře kandidovat do voleb jako Dělnická strana sociální spravedlnosti," prohlásil Vandas. Členové DS začali do nového politického subjektu přecházet. "Odhaduji, že až 90 procent členské základny se přesune do této strany během týdne nebo dvou," uvedl.

Dělnická strana sociální spravedlnosti není na českém politickém poli žádným nováčkem, existuje již od roku 2004. DSSS sídlí na stejné adrese v Praze 6 jako DS a stála za ní Vandasova matka.

V sobotu se také spustí nové internetové stránky Dělnické strany sociální spravedlnosti. "Dělnická strana bude pokračovat, ať se to politikům líbí nebo ne," řekl Vandas. Odhaduje, že největší úspěch by mohla strana dosáhnout v severních Čechách a na severní Moravě. "Mohli bychom se dostat k až k pěti procentům hlasů," odhaduje Vandas. Do předvolební kampaně chce strana podle jeho slov investovat 300 nebo 400 tisíc a spustí ji 27. března v Příbrami.

Předseda Dělnické mládeže Martin Zbela řekl, že Dělnická strana nechá rozsudek Nejvyššího správního soudu přezkoumat u Ústavního soudu. "Celá věc je již v rukách právníků, během třicetidenní lhůty, kterou na to máme, se určitě stížnost k ÚS dostane," dodal.

Dělnickou stranu rozpustil Nejvyšší správní soud 17. února na návrh vlády. Soudci potvrdili, že v programu, idejích a symbolech Dělnické strany jsou xenofobní, rasistické prvky a ideologie má návaznost na ideologii diktátora Adolfa Hitlera.

Tématické zařazení:

 » Politika