Obama skládá reparát - hostí dalajlamu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Obama skládá reparát - hostí dalajlamu

Ikona

18. února 2010, 09.59 | WASHINGTON | Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek bude v Bílém domě hostit dalajlamu, duchovního vůdce Tibetu. Čínští komunisté na to budou reagovat povykem a hrozbami. Je to pro ně rutina. Přijetím dalajlamy jim svět naznačuje, že jejich okupaci Tibetu beze zbytku nestrávil. Obama se ve čtvrtek bude tvářit jako obhájce lidských práv a zastánce utlačovaných. Avšak je to pro něj reparát, kterým se nebude moci chlubit.

 

U první zkoušky propadl. Dalajlama navštívil Spojené státy loni v říjnu, avšak tehdy - měsíc před plánovanou návštěvou Číny - se mu Obama obloukem vyhnul.

Důvod shrnul deník Christian Science Monitor do dvou čísel: 366 miliard dolarů - roční obrat zahraničního obchodu s Čínou, 755 miliard dolarů - hodnota amerických pokladničních poukázek, které nakoupila čínská vláda.

Obama to tehdy od kdekoho schytal, také od Václava Havla, dalajlamova přítele. "Když například nositel Nobelovy ceny za mír odloží setkání s dalajlamou až na dobu, kdy bude mít za sebou návštěvu Číny, udělá tím maličký nepatrný kompromis - kompromis, který má i svou logiku. Otázka ale je, zda velké osudové kompromisy nemají svoji předehru, svůj prapůvod, své první pramínky v těch malých nenápadných a víceméně logických kompromisech," řekl český exprezident.

Opoziční republikáni připomněli Obamovi, že kdysi kritizoval George Bushe, vyčítal mu, že přehlíží lidská práva. Avšak republikánský prezident přijal dalajlamu několikrát, předal mu nejvyšší americké vyznamenání a vystoupil s ním na veřejnosti.

Obama velká gesta nechystá. Žádné ceremoniály, žádná vystoupení. S dalajlamou se setká soukromí.

Čínské ministerstvo zahraničí vydalo už předem prohlášení - varování. "Žádáme Spojené státy, aby braly ohled na citlivost témat spojených s Tibetem a aby dalajlamu nepřijímaly."

Po setkání křesťana Obamy s buddhistou dalajlamou čínské protesty a hrozby nepochybně zesílí. Mnozí američtí analytici tvrdí, že si Obama naběhl, když se setkáním s dalajlamou váhal. Ukázal tím slabost a té se snaží Číňané využít.

Tématické zařazení:

 » Politika