Vandas: Rozhodnutí NSS je politické, proti jeho příznivcům zasahovali těžkooděnci - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vandas: Rozhodnutí NSS je politické, proti jeho příznivcům zasahovali těžkooděnci

Ikona

17. února 2010, 16.58 | BRNO | Dělnická strana hodlá i přes středeční rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o jejím rozpouštění kandidovat v květnových volbách do Poslanecké sněmovny. Ve středu to sdělil v Brně po jednání soudu předseda strany Tomáš Vandas. "Zvážíme, jaká cesta je nejvýhodnější. Rozhodnutí soudu vnímám jako politické. Kandidovat budeme, buď jako Dělnická strana, nebo i jinak," sdělil Vandas do tlampače.

 

Středeční verdikt soudu nepovažuje podle svých slov za prohru. Zároveň Vandas oznámil, že bližší podrobnosti sdělí na sobotní tiskové konferenci.

Po tomto oznámení novinářům vyzvala policie Vandase, aby své shromáždění ukončil s tím, že je nezákonné. Proti demonstraci zakročilo asi dvacet těžkooděnců, kteří se postavili proti asi stovce příznivců DS. Ti se chytili za ruce a odmítali opustit prostor před budovou soudu. Vyvolávali hesla "Svobodu" a "Praktiky StB". Na pomoc těžkooděncům přišli také členové antikonfliktního týmu. Shromáždění Dělnické strany nebylo podle policistů nahlášené.

Po pár minutách se extremisté rozhodli odejít na policejní služebnu k plánovanému výslechu kvůli prvomájovému shromáždění v roce 2009 v Brně. V Rašínově ulici policisté cestu extremistů zastavili, po několika minutách, když přestali skandovat hesla a uklidnili se, je policisté pustili dál.

Senát Nejvyššího správního soudu vyhověl ve středu vládnímu návrhu a rozpustil Dělnickou stranu. V průběhu čtyřdenního procesu, který začal 11. ledna, se snažil vládní advokát Tomáš Sokol přesvědčit soudce, že Dělnická strana se odchýlila od svého programu a v posledních letech systematicky porušuje ústavu a veřejný pořádek a zároveň ohrožuje práva a základní svobody občanů.

Tématické zařazení:

 » Politika