Nejvyšší správní soud rozhodl: Dělnická strana se rozpouští - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Nejvyšší správní soud rozhodl: Dělnická strana se rozpouští

Ikona

17. února 2010, 10.55 | BRNO | Senát Nejvyššího správního soudu (NSS) se sídlem v Brně vyhověl vládnímu návrhu a rozpustil Dělnickou stranu. Své rozhodnutí oznámil ve středu. "Za prvé, politická strana Dělnická strana se rozpouští. Za druhé, likvidátorem je určen magistr Janeček. Za třetí, navrhovateli se nepřiznává právo na náhradu nákladů řízení," řekl předseda senátu Vojtěch Šimíček.

 

V průběhu čtyřdenního procesu, který začal 11. ledna, se snažil vládní advokát Tomáš Sokol přesvědčit soudce, že Dělnická strana se odchýlila od svého programu a v posledních letech systematicky porušuje ústavu a veřejný pořádek a zároveň ohrožuje práva a základní svobody občanů.

Vládní podání mělo desítky stran a zhruba devadesát příloh. Podle spisu, který cituje policejní a bezpečnostní složky, má Dělnická strana blízko k neonacistickému hnutí. Tím také strana porušuje podle vlády zákon o sdružování v politických stranách a politických hnutích.

Dělnickou stranu hájil před soudem její předseda Tomáš Vandas. V závěrečné řeči označil proces za politický. "Vláda návrh podala kvůli vytrvale vzrůstající popularitě a podpoře Dělnické strany mezi veřejností," řekl. Důkazy o protiprávní činnosti Dělnické strany podle jeho názoru chyběly, uvedl Vandas.

Tématické zařazení:

 » Politika