ČSSD podává dvě trestní oznámení v souvislosti s kauzou nákupu pandurů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ČSSD podává dvě trestní oznámení v souvislosti s kauzou nákupu pandurů

Ikona

18. února 2010, 16.44 | PRAHA | ČSSD podává dvě trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s korupční kauzou nákupu vojenských transportérů Pandur. Jedno trestní oznámení směřuje k prošetření korupce a úplatkářství a jedno na pomluvu, řekl ve čtvrtek místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Sociální demokracie v této věci podává dvě trestní oznámení," řekl Škromach.

 

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v pátek setká s premiérem Janem Fischerem, aby celou záležitost projednali.

"Vláda by měla vytvořit podmínky, aby orgány činné v trestném řízení mohly konat," vysvětlil Škromach. Podle něho se jedná o nepříjemnou kauzu, kterou je třeba prošetřit do voleb. Takovéto korupční aféry jsou navíc nebezpečné pro celou Českou republiku, zdůraznil místopředseda.

Čtvrteční tiskové konference, na níž Škromach vystoupil, se měl zúčastnit také Paroubek. Škromach odmítl, že by se Paroubek konference neúčastnil kvůli tomu, aby se vyhnul otázkám novinářů. "Zítra o této věci bude jednat grémium strany," řekl. Podle místopředsedy se zasedání grémia nezúčastní expremiér Stanislav Gross (ČSSD), který je s aférou spojován. "Pokud vím, tak Stanislav Gross nebyl z ničeho obviněn," uvedl.

"Říkáme jasně padni komu padni. Je třeba, aby byla věc prošetřena," uzavřel Škromach.

Armádní zakázka na obrněné transportéry Pandur dosahovala výše 14 miliard korun. Přidělení zakázky předcházelo podle informací médií lobbování u předních českých politiků. Rakouská firma Steyr měla podle deníku Mladá fronta Dnes zaplatit podnikateli Janu Vlčkovi za zprostředkování schůzek s politickými činiteli 1,4 miliardy korun.

Tématické zařazení:

 » Politika