Tajná smlouva o pandurech: Přiveďte politiky, zaplatíme - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Tajná smlouva o pandurech: Přiveďte politiky, zaplatíme

Ikona

17. února 2010, 09.57 | PRAHA | Jedna z největších armádních zakázek za více než čtrnáct miliard korun má velmi podezřelé pozadí. Ukazuje se, že si rakouská firma Steyr, dodávající do Česka své obojživelné obrněné transportéry Pandur, ještě před vypsáním výběrového řízení kupovala lobbing u českých politiků. Informace přinesla středeční Mladá fronta Dnes.

 

Najala si na to českého "konzultanta" Jana Vlčka, který měl za nevídaně vysokou provizi - podle dostupných informací až 1,4 miliardy korun - sjednávat "informativní schůzky" s členy české vlády, parlamentu i příslušníky armády.

Smlouvu mezi Steyrem a Vlčkem, která byla podle bodu 6 přísně tajná, má nyní MF DNES k dispozici. Dokument podepsali zástupci Steyru a Vlček v prosinci 2002. Rok na to Špidlova vláda oznámila, že česká armáda potřebuje nové vojenské transportéry, a rozjela se "zakázková mašinerie". Na jejím konci bylo loňské podepsání smlouvy právě s firmou Steyr na dodání 107 vozidel.

Ve smlouvě se mimo jiné praví: "Jan Vlček do února 2003 zařídí následující setkání: schůzku mezi Steyrem a ministrem vnitra Grossem, ministrem průmyslu Rusnokem, velitelem generálního štábu generálem Štefkou nebo náměstkem ministra obrany Škopkem."

Konzultant Jan Vlček, který se netají dobrými kontakty na sociální demokraty, existenci smlouvy potvrdil. "Šlo jim o to, abychom ukázali, že máme dobré konexe," říká k tehdejším požadavkům Steyru. A firma Steyr? Její mediální zástupce Jan Piskáček zaslal stručné vyjádření: "Společnost Steyr se rozhodla vaše otázky nekomentovat."


Původní úmluvu z roku 2002 splnil Vlček jen zčásti. Místo lidí jmenovaných ve smlouvě rakouským obchodníkům přivedl jiného politika ČSSD, tehdejšího šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Ten si na schůzku se šéfem Steyru pamatuje. Prý se bavili čistě zdvořilostně o rozvoji strojírenství a hutnictví na Ostravsku. O pandurech prý ne: "Možná se říkalo, že bychom se mohli znovu sejít, ale žádná další schůzka se už nekonala. Ke konkrétnějším projektům jsme se nedobrali."

Tématické zařazení:

 » Politika