Ústecký kraj se kvůli sporu s vnitrem o zdravotnických poplatcích obrátil na Ústavní soud - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ústecký kraj se kvůli sporu s vnitrem o zdravotnických poplatcích obrátil na Ústavní soud

Ikona

16. února 2010, 17.01 | ÚSTÍ NAD LABEM | Vedení Ústeckého kraje se kvůli sporu s ministerstvem vnitra o zdravotnických poplatcích obrátilo na Ústavní soud. Uvedla to v úterý Česká televize. Ústecký kraj na pondělním mimořádném zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje rozhodl, že podá kompetenční žalobu, která by tak měla správní řízení, které ministerstvo vede kvůli hrazení regulačních poplatků s devíti kraji, zastavit.

 

„Myslíme si, že jsme nic neporušili, že postupujeme správně. Ministerstvo nemá právo zasahovat do ústavně zaručeného práva Ústeckého kraje vlastnit majetek a hospodařit s ním,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) s tím, že ať tedy ústavní soud rozhodne, zda jsou kroky ze strany ministerstva vnitra oprávněné. Ústecký kraj už rok hradí poplatky pacientům pěti krajských nemocnic a dalších tří zdravotnických zařízení formou veřejného příslibu.

Na začátku ledna zahájilo ministerstvo vnitra správní řízení kvůli hrazení regulačních poplatků s Ústeckým, Jihočeským, Královéhradeckým a Zlínským krajem. V pondělí započalo také řízení se Středočeským, Libereckým, Jihomoravským, Moravskoslezským a Pardubickým krajem.

K 1. únoru se rozhodly pozastavit proplácení poplatků pouze kraje Olomoucký a Karlovarský a kraj Vysočina již v lednu. Zbývající kraje Středočeský, Jihomoravský, Pardubický, Moravskoslezský a Liberecký k žádné změně nepřistoupily. Moravskoslezský a Liberecký kraj nápravu odmítly, ostatní kraje nereagovaly. Rozhodnutí ve správních řízeních zahájených v lednu musí ministerstvo vydat do 8. března, u nově zahajovaných řízení do 2. dubna. Jedinými dvěma kraji, se kterými úřad správní řízení nepovede, jsou Plzeňský kraj, jehož systém placení regulačních poplatků není podle ministerstva v rozporu se zákonem, a Praha, která regulační poplatky neproplácí.

Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek agentuře Mediafax sdělil, že rovněž nevylučuje soudní spor v rámci práva na samosprávu. "Než zaujmeme stanovisko, dokumenty pečlivě prostudujeme," reagoval hejtman. "Aniž bychom předjímali výsledek, bude v rámci řízení využito všech možností k tomu, abychom dokázali, že kraj postupuje v souladu se zákonem o krajích a že k zásahu státu do samostatné působnosti kraje tak nebyl a není žádný důvod," dodal vedoucí právního odboru Krajského úřadu Pardubického kraje Miroslav Mocek.

Královéhradecký a Středočeský kraj už dříve oznámily, že budou v proplácení regulačních poplatků pokračovat.

Ministerstvo se snaží donutit všechny kraje, které jsou v rukou ČSSD, aby zastavily proplácení zdravotnických poplatků za občany. Podle úřadu totiž postupují v rozporu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění.

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika