Aféra starosty Kvapila zdiskredituje ODS, tvrdí politologové - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Aféra starosty Kvapila zdiskredituje ODS, tvrdí politologové

Ikona

12. února 2010, 10.51 | BRNO | Případ zatčení starosty Brno-Žabovřesky Aleše Kvapila (ODS) uvrhne stranu do ještě větší krize, než v jaké se nyní nachází. Otázkou ovšem je, do jaké míry bude vůle tuto kauzu vůbec vyšetřit, když je tak krátce před volbami, shodli se politologové. "Pokládám základní otázku, zda ODS vůbec ještě existuje," uvedla politoložka Vladimíra Dvořáková.

 

Občanští demokraté se nacházejí v hluboké krizi a případ starosty Kvapila ji jen prohloubí. "Pokud se budou otevírat kandidátky, nastane ještě větší nejistota a krize se bude prohlubovat," řekla Dvořáková.

"Tato kauza ODS samozřejmě nestaví do dobrého světla. O to více, že šéf strany Mirek Topolánek vede kandidátku právě na jižní Moravě, a také s ohledem na to, že se tím připomenou a znovu rozjitří staré kauzy, například korupce pana Venclíka nebo senátora Sehnala," sdělil politolog Jan Kubáček.

Aféra tak přispěje k dalšímu poklesu popularity strany, protože korupční kauza diskredituje celou ODS. "Strana se v postatě dostává do defenzivy, protože v následujících týdnech se bude muset vůči kauze neustále obhajovat," dodal Kubáček.

Jediným východiskem je podle Kubáčka, aby strana přijala jasná, přísná a rázná opatření proti jakémukoli korupčnímu jednání, a to na všech úrovních stranické hierarchie, tak aby platila pro komunální politiky stejně jako pro vedení strany. "Je však otázkou, zda se v ODS k tomuto kroku najde dostatečná vůle," řekl.

Kubáček upozorňuje, že problémy způsobí straně i nutnost znovu otevřít jihomoravskou kandidátku. "Ve straně to vyvolá velké třenice, protože zájem o posty na kandidátce je obrovský," uvedl politolog s tím, že otevření kandidátky v jednom regionu navíc může spustit lavinu. Záhy by se o změny v kandidátce mohli začít pokoušet i členové ODS v dalších krajích, především v Praze a v Ústeckém kraji.

Starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila (ODS) zadržela ve čtvrtek na radnici v Horově ulici v Brně při přebírání úplatku v řádech milionů korun protikorupční policie. Agentuře Mediafax to potvrdil krajský šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. Podle jeho slov policisté celý případ monitorovali delší dobu a mají vše zdokumentováno. Připustil, že celá věc je zřejmě pravdivá a že pravděpodobně souvisí s plánovanou stavbou developerského projektu v Brně-Žabovřeskách. Zdroje blízké brněnské politické scéně spekulují, že Kvapil žádal po developerské společnosti, která chtěla v Žabovřeskách stavět, čtyři miliony korun.

Devětapadesátiletý Kvapil je členem nejužšího vedení ODS na jižní Moravě. V čele radnice Brno-Žabovřesky je devět let, v letošních parlamentních volbách je šestkou na kandidátce ODS - jeho umístění mu zaručovalo pravděpodobné zvolení do sněmovny. Občanští demokraté, které vede letos do parlamentních voleb v kraji Mirek Topolánek, totiž obhajují v regionu osm poslaneckých křesel.

Tématické zařazení:

 » Politika