Sociální demokracie nabízí ODS klid zbraní - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sociální demokracie nabízí ODS klid zbraní

Ikona

10. února 2010, 17.05 | PRAHA | ČSSD navrhla ODS, aby po čtvrteční schůzi dolní komory obě strany přerušily vzájemné politické střety z posledních dnů. Důvodem nabídky sociální demokracie je podle jejího místopředsedy Bohuslava Sobotky snaha o co nejrychlejší zrušení nového zdanění zaměstnaneckých benefitů. ČSSD se tak snaží vyhovět odborům, které hrozí stávkou kvůli novým pravidlům ve zdanění zaměstnaneckých výhod.

 

Socialisté se chtějí s ODS dohodnout a změny ve zdanění benefitů prosadit už na čtvrteční schůzi.

"Při projednávání návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek ve druhém čtení bychom přednesli pozměňující návrh, který by se týkal zdanění zaměstnaneckých benefitů, pak by to mohlo znamenat zklidnění celé situace a odvrátilo by to hrozbu stávky odborů," popsal možné řešení Sobotka.

Odbory v dopravě hrozí stávkou. Nelíbí se jim novela zákona o DPH, která od 1. ledna zdanila veškeré benefity, které zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům. Těchto benefitů je v současné době zhruba čtyřicet a jsou nepeněžní součástí platů většiny zaměstnanců.

První náznak o připravované stávce padl již ve čtvrtek 28. ledna. Vše iniciovala Federace strojvůdců ČR, která sdružuje zhruba 6000 členů.

Tématické zařazení:

 » Politika