Poslanci schválili rozšíření pravomocí NKÚ - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci schválili rozšíření pravomocí NKÚ

Ikona

10. února 2010, 16.15 | PRAHA | Pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bude asi větší než dosud. Podle novely, kterou poslanci ve středu na mimořádné schůzi dolní komory poslali po prvním čtení k projednání do výborů, získá úřad možnost kontrolovat hospodaření krajů a obcí, které nakládají s veřejnými financemi.
Doposud se NKÚ zabýval nakládáním se státním majetkem a kontrolou státního rozpočtu.

 

Nově by však úřad kontroloval, zda obce, kraje a fyzické a právní osoby s veřejnými penězi hospodaří podle zákona. Novela navíc NKÚ nenařizuje, že musí kontrolovat všechny obce a krajem, to zůstane na jeho rozhodnutí.

Schválená novela také přesně určuje funkční období prezidenta a viceprezidenta úřadu na devět let. Ani jeden z nich by navíc nesměl být jmenován do funkce více než dvakrát. Neslučitelný je podle novely ústavy také post prezidenta, viceprezidenta či člena NKÚ s funkcí prezidenta republiky, poslance, senátora, či další funkce ve státním sektoru, na které pamatuje zákon.

Největší diskusi vyvolala část novely, která vyškrtává z dosavadního znění zákona větu o nezávislosti NKÚ a nahrazuje ji větou o nezávislosti výkonu úřadu. Šéf NKÚ František Dohnal už se proti novele ohradil. Předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda (ODS) v tom problém nevidí.

"Základním cílem této novely ústavy opravdu není v žádném směru posunout postavení NKÚ ke Sněmovně, ale pouze rozšířit působnost úřadu na obce a kraje a na další instituce, které hospodaří s veřejnými prostředky," hájil poslanec ústavní změnu.

Navrhované rozšíření pravomocí NKÚ ve schválené podobě kritizoval poslanec a místopředsedy ODS Petr Gandalovič. Nelíbí se mu, že by mohl NKÚ kontrolovat efektivitu obcí při nakládání se svým majetkem. "Jsem zvědav, jak si úřad poradí s prodejem pozemků za korunu, kde ten dotyčný investor postaví to a to. Nebo jak bude NKÚ v budoucnu řešit například prodej bytů. Pokud bude obec prodávat byty nájemcům s určitou slevou," uvedl s tím, že prodej nájemníkům za výhodnější cenu je pochopitelná, namísto jejich prodeje za cenu tržní, které je efektivnější.

Novelou se nyní budou ve zkrácené třicetidenní lhůtě zabývat poslanci v ústavně právním a rozpočtovém výboru.

Tématické zařazení:

 » Politika