Paroubek: Ať o prolomení limitů těžby rozhodnou sami občané v Ústeckém kraji - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Paroubek: Ať o prolomení limitů těžby rozhodnou sami občané v Ústeckém kraji

Ikona

11. února 2010, 23.52 | ÚSTECKÝ KRAJ | Zelení přijali strategii ODS a pokud není podle nich, přestanou pracovat. Začnou vyhrožovat, ale vliv a pozice na ministerstvech si chtějí ponechat. Tak jako ODS blokuje sněmovnu obstrukcí a je jí lhostejný zájem obyčejných lidí, tak Zelení budou blokovat projekty, které mohou přinést prospěch velké části obyvatelstva a mohou podpořit i ekonomický růst.

 

Zelení si neuvědomují, nebo nechtějí si přiznat, že bez hospodářského růstu nebudou ani oni. S promyšleně agresivní politikou, která má pomoci jejich stranickému zájmu, přišli v den, když vyšla čísla potvrzující nárůst nezaměstnanosti až těsně pod hranici 10 %. To vše v den, kdy se ukazuje, že oživení není až tak jisté. Zelení hrají vabank o svůj další politický osud, potřebují zaujmout, vyvolat konflikt, aby se pokusili rozmrazit svou, pod bod mrazu pokleslou, voličskou podporu. A tak stejně jako ODS, když nemá co říci, straší. Teď straší měsíční krajinou, ekokatastrofou. To vše v situaci, kdy v okresech Ústeckého kraje směřuje nezaměstnanost nezadržitelně ve 2. polovině roku do pásma 15 až 20 %. Například v okresu Most už nezaměstnanost přesáhla 17%!

Otázka je, zda katastrofou není obstrukce a vydírání Zelených místo práce. Blokování místo myšlenky. Tak jako ODS blokuje přijetí opatření sloužících obyčejným lidem, tak zelení útočí proti projektům s čistě ideologickou argumentací. Ekovydírání není politika, zelená politika má mít za cíl udržitelný život lidí a zachování kvality života. Vždy je však třeba vážit, co je ještě obecně prospěšné a co už je zneužití hlasité menšiny proti zájmu výrazné většiny. Zelení a ODS by měly ukázat, jak chtějí řešit otázku vysoké nezaměstnanosti v kraji.

Zelení tím, že se připojili k obstrukcím ODS, navíc blokují přijetí zákona o krajském referendu, který vypracovala a předložila ČSSD a jehož schválení by umožnilo, aby to byli občané Ústeckého kraje, kteří by sami rozhodli o tom, zda souhlasí či nesouhlasí s prolomením limitů těžby. ČSSD nechce v otázce prolomení limitů těžby rozhodovat od zeleného stolu, z Prahy. Chceme dát občanům samotným možnost rozhodnout se a já osobně za sebe říkám, že jsem za předpokladu splnění finančních kompenzací dotčeným obcím a jejich občanům a za dodržení dalších podmínek, včetně investic do rekultivace zasažené krajiny, pro prolomení limitů. Ovšem nikoliv bez krajského referenda a bez vyřešení finančních kompenzací. Takový přístup považuji za férový a jediný možný.Jinak řečeno, ČSSD bude respektovat - stane-li se vládní stranou – většinový názor občanů kraje. Bez toho žádné rozhodnutí v této věci ČSSD neudělá.
Ing. Jiří Paroubek, předseda ČSSD

Tématické zařazení:

 » Politika