Sociální demokraté chtějí zastavit projekty na dálniční tabule a elektronické viněty - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sociální demokraté chtějí zastavit projekty na dálniční tabule a elektronické viněty

Ikona

5. února 2010, 15.03 | PRAHA | ČSSD navrhuje zastavit projekty informačních dálničních tabulí a elektronických dálničních vinět. Zakázky proběhly bez výběrového řízení, zastavením projektů by mohl stát ušetřit několik miliard korun, sdělil v pátek místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Vyzývám premiéra Jana Fischera, aby se tím zabýval a zachránil státu peníze," řekl Sobotka.

 

Vláda by podle něj měla především přehodnotit investice do předražených tabulí, na které ani neproběhlo výběrové řízení. "Přímý náklad na pořízení jedné tabule je deset milionů," upozornil a stát ještě zaplatí dalších 20 milionů jako doprovodné výdaje. "Na jednu tabuli tak jde 30 milionů korun. To by vláda měla prošetřit a zastavit to," řekl.

V letošním roce podle jeho slov výdaje na informační tabule na dálnicích překročí částku ve výši jedné miliardy korun. Další černou dírou jsou podle Sobotky elektronické viněty. Jejich systém je několikrát dražší než obyčejné dálniční známky. "Je to další příklad evidentně předraženého projektu," prohlásil. Sociální demokraté odhadují, že zastavením obou projektů by se dal snížit deficit státního rozpočtu do roku 2013 o tři procenta.

Tématické zařazení:

 » Politika