Škromach: Na důchody bylo, je a bude - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Škromach: Na důchody bylo, je a bude

Ikona

4. února 2010, 15.12 | PRAHA | Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ve čtvrtek během jednání Poslanecké sněmovny prohlásil, že na důchody peníze byly, jsou a budou. Kdo tvrdí opak, ten lže, reagoval Škromach na výroky představitelů ODS. "Nechápu křeč, která se odehrává v ODS, pokud jde o důchody. My chápeme, že občanští demokraté nemají jako svou prioritu naše seniory a že nesouhlasí s tím, aby byl letos kompenzován nárůst životních nákladů seniorů.

 

Je to legitimní, ale je potřeba se k tomu přihlásit," uvedl Škromach. Občanští demokraté svým postupem ve sněmovně sdělují, že nechtějí seniorům vyplatit jednorázový příspěvek ve výši 2 400 korun.

ČSSD chce podle svého místopředsedy použít na jednorázový příspěvek důchodcům sedm miliard korun z výnosů ČEZ. "Nešlo by o žádný závazek do budoucnosti. Jestli někdo straší naše seniory tím, že nebudou peníze na důchody, tak neříká pravdu. Na důchody bylo, je a bude," prohlásil Škromach.

Požaduje na ODS vysvětlení, jak chce vyvést ze základního systému peníze v hodnotě desítek miliard korun. "Dámy a pánové z ODS, vysvětlete, kde tyto peníze vezmete. A jestli je chcete vzít z daňových výnosů, pojďme se bavit o tom, že je lépe tyto peníze použít na podporu dobrovolného připojištění, které by motivovalo mladší generaci k tomu, aby si ve věku 30, maximálně 40 let začali lidé spořit na důchod."

Škromach tvrdí, že dlouhodobým cílem sociální demokracie je najít širokou politickou shodu, která zajistí, že se po každých volbách nebude v Česku měnit důchodový systém. "Zároveň chceme zabránit tomu, aby senioři a lidé, kteří v nejbližší době odejdou do důchodu, nesli náklady na transformaci důchodového systému," dodal.

Transformační náklady mají být podle Zdeňka Škromacha převedeny na více generací tak, aby mohlo dojít k citlivému způsobu transformace.

Tématické zařazení:

 » Politika