Poslanec Opálka nařkl vládu ze spolupráce s ODS na obstrukcích - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanec Opálka nařkl vládu ze spolupráce s ODS na obstrukcích

Ikona

4. února 2010, 16.57 | PRAHA | Poslanec KSČM Miroslav Opálka během čtvrtečních interpelací obvinil vládu Jana Fischera, že se zapojuje do obstrukčních praktik ODS. Premiér podezření odmítl. "Ve sněmovně vždy vítězila většina. Chybějící pravicové poslance však dnes nahrazují ministři úřednické vlády," řekl Opálka. Podle něj se ve středu vláda podílela na obstrukcích během projednávání levicových návrhů zákonů.

 

Při projednávání novely zákona o nemocenské, která by znovu zavedla proplácení prvních tří dnů nemoci, sice vystoupili ministři práce Petr Šimerka a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, nakonec byl bod uzavřen a k hlasování nemohlo dojít. "Vedla se nekonečná diskuse, nic nového jsme se nedozvěděli. Vláda vystoupením ministrů znovu umožnila obstrukce, diskutovalo se o karenční lhůtě, která nemá šanci projít. Blokuje se tak ale jednání o mateřské, která by mohla být schválena," vyčítal Opálka.

"Vláda nemá důvod zapojovat se do obstrukčních praktik, ani v nich nebude nikomu pomáhat, to není její funkce," odpověděl na obvinění Jan Fischer. Členové vlády mají kdykoliv právo ve sněmovně vystoupit a v tomto případě tak učinili, aby poukázali na složitost aplikace navrhovaného zákona.

"Škoda, že ačkoliv si tato úřednická vláda získala sympatie veřejnosti, jak uvádíte, vaši důvěru nezískala," ukončil Fischer.

Tématické zařazení:

 » Politika