Přemysl Sobotka oznámil kandidaturu na prezidenta - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Přemysl Sobotka oznámil kandidaturu na prezidenta

Ikona

29. ledna 2010, 19.12 | PRAHA | Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v pátek potvrdil, že bude v roce 2013 kandidovat na úřad prezidenta pokud bude mít silný mandát své strany. Uvedl to server idnes.cz. "Půjdu do toho, když dostanu silný mandát od své strany. Neměl bych vůbec obavy ani z přímé volby hlavy státu," řekl Sobotka idnes.cz. Možnost kandidatury naznačil již na přelomu roku, teď jí potvrdil.

 

Šance šéfa Senátu ovlivní letošní volby do Sněmovny i senátní, protože jejich výsledek určí do velké míry i osobu budoucího prezidenta. Po volbách bude už známo 254 z 281 volitelů příštího prezidenta, pokud neproběhnou mimořádné volby, nebo se politici nedohodnou na přímé volbě hlavy státu. ODS obhajuje 18 křesel z 27 volebních obvodů, kde se bude do Senátu volit, zatímco socialisté ani jediný a mohou tak pouze posílit.

Zájem o Hrad už dříve připustili šéf ČSSD Jiří Paroubek a expremiér Miloš Zeman, který se zkouší vrátit do nejvyšší politiky se svou novou Stranou práv občanů. Paroubek už dříve svou kandidaturu na Hrad podmínil tím, že se sociální demokracií vyhraje volby a než se bude volit prezident, bude úspěšným předsedou vlády.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika