Bursík trvá na svém, Fischerovi se omluví, když premiér vysvětlí postoj vlády - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Bursík trvá na svém, Fischerovi se omluví, když premiér vysvětlí postoj vlády

Ikona

27. ledna 2010, 09.38 | PRAHA | Není mi příjemná polemika s premiérem, ale vláda musí vysvětlit své negativní rozhodnutí ohledně horního zákona, řekl ve středu poslanec Martin Bursík (SZ). Reagoval tak na výzvu premiéra Jana Fischera, aby se omluvil, že v úterý označil postup vlády za korupční. Předseda vlády ČR Jan Fischer se v úterý ohradil proti výroku Martina Bursíka (SZ).

 

Ten na schůzi Poslanecké sněmovny obvinil vládu z korupčního jednání. Podle Fischera je Bursíkovo vyjádření za hranou slušnosti a požaduje proto veřejnou omluvu, uvedl to v otevřeném dopise.

"Pane poslanče Bursíku, v dnešní rozpravě Poslanecké sněmovny k návrhu programu jste vystoupil s návrhem na zařazení nového bodu – Vašeho poslaneckého návrhu zákona – a v rámci zdůvodnění návrhu jste obvinil vládu České republiky z korupčního jednání. Nehodlám polemizovat s Vámi vznesenými argumenty ohledně stanoviska vlády k Vašemu návrhu zákona. Na svůj názor máte jistě právo a já respektuji, že je jiný než názor vlády," stojí v otevřeném dopise Jana Fischera.

"Co však přijmout nemohu je obvinění z korupce, které jste na adresu vlády rovněž vyslovil. Učinil jste tak bez jakéhokoli důkazu a já se jménem svým i jménem vlády proti Vašemu obvinění důrazně ohrazuji. Vaše slova jsou za hranou slušnosti. Mám-li Vás i nadále považovat za slušného člověka, žádám Vás tímto o veřejnou omluvu," píše se dále.

Bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík na úterní schůzi Poslanecké sněmovny uvedl, že vláda Jana Fischera podlehla tlaku lobbistů, Bursík to prohlásil v návaznosti na negativní stanovisko vlády k novele horního zákona.

"Zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády, pane premiére," řekl Bursík a otočil se na předsedu vlády. Tím, že vláda odmítla novelu horního zákona, podlehla podle Bursíka lživé argumentaci ministerstva průmyslu a obchodu.

Bývalý šéf zelených zároveň upozornil Jiřího Paroubka (ČSSD) a Petra Gandaloviče (ODS), kteří budou v nadcházejících volbách kandidovat na severu Čech, aby si uvědomili, že nepřijetí novely může ve svém důsledku znamenat i zánik obcí, které jsou těžbou uhlí v severočeské hnědouhelné pánvi ohroženy.

"Přijetí novely neznamená nemožnost schválení státní energetické koncepce," dodal Bursík.

Tématické zařazení:

 » Politika