Rath: Státní maturity jsou podvodem na občanech - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rath: Státní maturity jsou podvodem na občanech

Ikona

25. ledna 2010, 17.22 | PRAHA | Podle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) jsou státní maturity chystaným podvodem na občanech a absolutně nepřipravené. Nejlepší by bylo je znovu odložit o několik let, ne-li rovnou zrušit, řekl Rath v pondělí novinářům. "Celý proces připravovaných státních maturit je pro nás absolutně nepřijatelný, jedná se tu o privatizaci maturit. Dříve maturity nestály téměř ani korunu, vše běželo v režii státu.

 

Teď se z maturit dělá monstrózní podnik, kdy stovky milionů korun získají soukromé firmy," doplnil Rath.

Jenom příprava a první konání státních maturit bude podle hejtmana stát 500 milionů korun, další stovky milionů korun budou pak maturity stát při každoročním konání.

Hejtman Rath je také přesvědčen, že s testy na státní maturity se bude dále pokoutně obchodovat. "Vůbec bych se nedivil, kdyby testy firma prodávala rodičům a získávala tak další peníze," řekl Rath.

Náměstek hejtmana Marcel Chládek poté zmínil, že za maturitu by měl nést odpovědnost stát. "Pokud se této povinnosti zřekne, nejsou kraje jako zřizovatelé středních škol nést jakoukoli odpovědnost za maturity," uvedl Chládek.

Zástupci středočeského kraje proto vyzývají ministryni školství Miroslavu Kopicovou, aby projekt zastavila a pohnala k osobní zodpovědnosti člověka, který je zodpovědný za čerpání evropských peněz pro státní maturity.

Státní maturity připravuje stát dlouhodobě, již několikrát byly odloženy. Jejich cílem je sjednotit závěrečné zkoušky na středních školách.

Tématické zařazení:

 » Politika