Financování sportu můžou vyřešit odvody ze zdravotního pojištění - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Financování sportu můžou vyřešit odvody ze zdravotního pojištění

Ikona

15. ledna 2010, 09.27 | PRAHA | Ministerstvo školství, které s ministerstvem financí připravuje nový loterijní zákon, chce prosadit, aby část peněz na sport šla z všeobecného zdravotního pojištění. Uvedl to v pátek internetový server Lidových novin (LN). Český sport by tak zanedlouho mohl získat nový zdroj, který by alespoň částečně nahradil zmenšující se příjmy od loterijní společnosti Sazka.

 

"Zdravotní pojišťovny jsou veřejnoprávní instituce a mají preventivní programy. Chceme, aby byl sport zařazen do těchto programů," řekl Lidovým novinám náměstek ministryně školství Jan Kocourek. Novela loterijního zákona by podle Kocourka také měla sjednotit odvody loterijních společností na sport a další veřejně prospěšné oblasti na 20 procent.

Současná legislativa nutí firmy odvádět podíl šest až 20 procent podle velikosti firmy. "Většina z takto vybraných prostředků by měla mířit právě do sportu," uvedl Kocourek. Novelu loterijního zákona by podle ministra financí Eduarda Janoty měla projednat vláda do konce března.

Najít dodatečný zdroj financování pro český sport je stále naléhavější. Loterijní společnost Sazka omezila kvůli splácení půjček na výstavbu víceúčelové haly v Praze-Libni přímé platby svazům ze zhruba 1 miliardy před pěti lety na loňských 175 milionů. A to přes skutečnost, že příjmy Sazky loni vyšplhaly na rekordních 8,64 miliard korun.

Splácení půjček penězovod do sportu dále přiškrtí. "Sazka zatím nesplácí jistinu dluhopisů, ale pouze úroky. Z půjčky ve výši zhruba 215 milionů eur Sazka zatím splatila jenom 6 milionů, zbytek jsou úroky," upozornil Janota.

"Ta horší doba z pohledu splácení závazků haly ještě přijde. Kromě úroků bude Sazka muset ještě splácet jistinu. V tomto smyslu je situace dalšího financování sportu kritická," řekl Janota Lidovým novinám.

Tématické zařazení:

 » Politika