Účet za rok nevládnutí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Účet za rok nevládnutí

Ikona

15. ledna 2010, 09.09 | PRAHA | Místo vlády jen údržba. Sněmovna nefunguje a senát má prázdniny. Politici, kteří nerozhodují, nás stojí 733 tisíc denně. V pátečním vydání o tom píše Mladá fronta Dnes. Další pokus Fischerovy vlády něco prosadit zkrachoval. Šéf ODS Mirek Topolánek včera smetl ze stolu protikorupční balíček, který vláda tento týden schválila.

 

Podobně to dopadlo před pár měsíci s vládním úsporným balíčkem, který pro změnu rozcupovala ČSSD a KSČM. Česko je zkrátka zemí, kde se už desátým měsícem nevládne. A tento stav potrvá ještě nejméně čtyři měsíce, než z voleb vzejde vláda nová.

Úřednický Fischerův kabinet nemá polickou podporu. Většinu důležitých věcí neřeší a odsouvá. Nestavějí se silnice. Neřeší se reformy. Poslanci se místo schvalování zákonů hádají. Senátoři si dokonce vzali tříměsíční "prázdniny". Nemají k projednání žádný zákon. Denně nás platy "nemohoucích" poslanců, senátorů a ministrů v čele s premiérem Fischerem stojí zhruba tři čtvrtě milionu korun. Měsíčně to dělá 23 milionů. Za rok více než čtvrt miliardy. Takový je účet za mnohaměsíční nevládnutí, které loni v březnu odstartoval šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Ten tehdy vyvolal nedůvěru vládě, aniž měl připravenou další variantu v záloze. Od té doby je Česko paralyzované a do voleb to tak zůstane. "Stojí reforma zdravotnictví i penzijní. Jsou blokované změny v rozpočtu, které by stabilizovaly veřejné finance. Vláda je údržbářská, nemá politický mandát a podporu," říká analytik Patria Finance David Marek.

Některá ministerstva, například vnitro, to přiznávají otevřeně: "Na budoucí vládě jsme nechali třeba řešení prostituce. Panu ministrovi připadá, že to jsou politická témata," řekl mluvčí Vladimír Řepka. Vláda se tak místo reforem zabývá i využitím jezírek v pohraničí.

Za současný stav nese vinu Jan Fischer nebo jeho ministři. Ti byli jen povoláni dělat "údržbáře" poté, co padla Topolánkova vláda. Jenže když Jiří Paroubek na podzim odvolal svůj původní požadavek na předčasné volby, Fischerův kabinet byl donucen (ne)vládnout ještě o víc než půl roku déle. Do termínu řádných voleb. Jednáním, které často nikam nevede, může Fischer trávit ještě devatenáct týdnů. Tolik času zbývá do voleb.

Tématické zařazení:

 » Politika