Korupce: stát přitvrdí, zaměří se na firmy - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Korupce: stát přitvrdí, zaměří se na firmy

Ikona

15. ledna 2010, 09.04 | PRAHA | Nová vláda bude mít snazší práci: od Fischerova kabinetu dostane podrobný seznam, jaké zákony jsou potřeba pro úspěšný boj s korupcí. A některé návrhy, o nichž budou ministři jednat, by se výrazně dotkly i firem. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Ministři budou podle informací HN například zvažovat, jak změnit daně tak, aby si mohli podnikatelé obtížněji "ulívat" peníze do černých fondů na úplatky.

 

Stát by také mohl zavést trestní odpovědnost firem. Za korupci nebo třeba i vypuštění jedů do přírody by mohla jít před soud celá firma. Hrozilo by jí zrušení.

Návrhy navážou na protikorupční balíček, který v pondělí schválila vláda. Jsou v něm jen základní opatření - taková, aby je kabinet dokázal v parlamentu prosadit do květnových voleb.

Například tajný protikorupční agent, beztrestnost pro korunního svědka nebo prověrka majetku lidí, kteří rozhodují o stamilionových zakázkách. Druhý balíček se bude skládat ze zákonů, o nichž vláda ví, že by je neprotlačila snadno. "Tvrdá legislativní opatření připravíme a necháme je příští vládě. nemá smysl dávat kontroverzní opatření do parlamentu," řekl HN ministr vnitra Martin Pecina.

Jeden z návrhů například počítá se změnou daní. Když chce dnes majitel firmy uplatit úředníka, může si snadno vytvořit černý fond. Stačí, když si peníze vyúčtuje jako odměnu. Ta se nad 140 tisíc měsíčně daní jen 15 procenty, zatímco zisk celé firmy 19 procenty. "Dřív se vymýšlely lumpárny - přes cesťáky, přes různé firmy, ale vždycky to bylo složité a drahé. Až doteď: nikde na světě není absurdita, že byste si vytáhl špinavé peníze přes mzdy, protože ty jsou všude nejdražší," řekl Pecina.

Nejde však čistě o protikorupční opatření. Zvýšit daně chce i ČSSD, ale z jiného důvodu-jen zkrátka pro to, aby bohatší platili víc.

Tématické zařazení:

 » Politika