ODS chce jednu sazbu DPH. Nejméně 17% - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ODS chce jednu sazbu DPH. Nejméně 17%

Ikona

14. ledna 2010, 09.14 | ČESKÁ REPUBLIKA | Mirek Topolánek oprášil necelých pět měsíců před volbami jeden z velkých taháků, se kterými jeho ODS vyhrála už volby v roce 2006: jednotnou sazbu DPH. Píší o tom čtvrteční Hospodářské noviny (HN). Topolánek HN prozradil, že sjednocení sazeb DPH bude v případě volebního vítězství jako předseda ODS osobně prosazovat. "Souhlasím s ministrem Janotou, který velmi tiše říká, že je čas pro sjednocení obou sazeb DPH.

 

V situaci krize bych volal po tom, aby bylo sjednocení DPH rozpočtově pozitivní," řekl předseda ODS v rozhovoru pro HN, který vyjde zítra.

Topolánkova podmínka, aby stát na sjednocení PDH neprodělal, znamená jediné: Česko by muselo místo dnešní snížené sazby 10% a základní sazby 20% přijmout jednotnou sazbu DPH minimálně 17%. HN spočítaly, že už při jednotné sazbě DPH 16 procent by veřejné rozpočty tratily ročně 12 miliard. A při jednotné sazbě DPH 15% pak dokonce 30 miliard.

"Naším ideálem je jednotná DPH 15 procent, ale při současném stavu veřejných financí si ji nemůžeme dovolit. Je zřejmé, že pod 17% se v příštích letech nedostaneme," upřesňuje Topolánkův stínový ministr financí Martin Kocourek. Snížená DPH, kterou chce ODS zvýšit, se ukázala v době krize jako jedna z nejstabilnější daní, na niž se může rozpočet ( na rozdíl třeba od daní z příjmů ) vždycky spolehnout. Na druhou stranu by ale zvýšení nižší sazby DPH o sedm a víc procent citelně zdražilo jídlo, léky, ale i třeba veškerou hromadnou dopravu.

Zároveň s tím by ale díky mírnému snížení základní sazby DPH klesla cena většiny zboží. Třeba cena elektřiny, bot, oblečení, benzinu a nafty, kosmetiky nebo prášků na praní.

ODS bude mít problém svou vizi jednotné DPH prosadit. Jednoznačně proti sjednocení DPH jsou ČSSD i komunisté. "ODS se zvýšením DPH na potraviny a léky v žádném případě nepomůžeme," říká místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tématické zařazení:

 » Politika