Paroubek: Pokud vyhrajeme volby, postavíme Kaplického knihovnu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Paroubek: Pokud vyhrajeme volby, postavíme Kaplického knihovnu

Ikona

13. ledna 2010, 15.46 | PRAHA | Blob, chobotnice, tedy nová budova Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického bude stát na Letné, pokud sociální demokracie vyhraje v květnu volby do sněmovny. Prohlásil to ve středu šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Máme to v programu, pokud sociální demokracie zvítězí, tak se budeme snažit umístit knihovnu na Letné nebo na jiném místě v Praze," prohlásil šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek.

 

Podle něj se ze strany ČSSD jedná o relevantní slib voličům, který sociální demokracie hodlá dodržet. "Bereme to zkrátka vážně," dodal Paroubek.

Britský architekt českého původu Jan Kaplický zemřel v polovině ledna. Návrh jeho ateliéru Future Systems zvítězil v soutěži, kterou vyhlásila Národní knihovna. Magistrát před tím nabídl pro budovu pozemky na Letné. Poté, co byl Kaplického návrh zveřejněn, vyvolal kontroverzní reakce. Pražští politici se postavili proti výstavbě. Zpochybňovala se i architektonická soutěž.

Stavba rozdělila českou společnost na dva nesmiřitelné tábory. Jedna část stavbu fanaticky podporovala, druhá se postavila proti. Mezi odpůrce se zařadil i prezident Václav Klaus. Stavba si vysloužila přezdívky jako Chrchel nebo Chobotnice. Jedním z posledních realizovaných návrhů Jana Kaplického bude tzv. Rejnok v Českých Budějovicích, jehož dostavbu zaštítila architektka Eva Jiřičná.

Tématické zařazení:

 » Politika