Topolánek představil Fischerovi své nápady na boj s korupcí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Topolánek představil Fischerovi své nápady na boj s korupcí

Ikona

14. ledna 2010, 17.40 | PRAHA | Občanští demokraté nesouhlasí s vládním protikorupčním balíčkem, považují ho za příliš represivní. Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek premiérovi Fischerovi představil některé nápady, které by pomohly hned v počátcích. ODS se nelíbí institut korunního svědka. Podle jejich názoru by neměl být úplně osvobozen, za spolupráci s orgány činnými v trestním řízení by mohl doufat jen v to, že se mu trest sníží.

 

Výhrady má ODS i k zavedení protikorupčních agentů, který Topolánek považuje za věc, která je za hranou ústavy, či odposlechům. Za nedobrý průlom považuje Topolánek i návrh, který umožní policistů nahlížet do daňových přiznání.

"My chceme řešit příčiny korupce, proto jsem panu premiérovi navrhl řadu opatření, které to řeší," prohlásil Topolánek. Jednou z možností je nejen zveřejnění seznamu životopisu veřejných zakázek na internetových stránkách, ale takzvaného životopisu zakázky od začátku až do konce. "Už toto samo znamená velké snížení prostoru pro korupci," řekl Topolánek. Premiér je této myšlence nakloněn. "Jde o to, svléknout tu zakázku v podstatě do naha," řekl Fischer s tím, že tyto zakázky musí být zveřejněny od A do Z.

Topolánek navrhuje také zavést institut centrálního nákupu formou aukcí nebo prolomit zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ) tak, aby byly posíleny pravomoci úřadu a ten mohl kontrolovat vstupovat do i regiony, tedy radnice a krajské úřady. "Mohl bych dále mluvit o tom, co říkají všichni, ale je už na čase to provést," prohlásil šéf ODS s odkazem na to, že o veřejné zakázky by se nemohli ucházet firmy, kde není jasný zřetelný majitel.

"Vyjádření, že (Mirek Topolánek) chce jít proti příčinám korupce je nejen nekonkrétní, ale až příliš připomíná plané sliby z volební kampaně 2006, kdy ODS slibovala prevenci, průhlednost a postih. Veřejnost se však nedočkala žádné činnosti vlády ODS v této oblasti," prohlásil Jeroným Tejc.

Tejc věří, že má- li ODS zájem na tom, aby veřejné zakázky nezískávaly firmy s neprůhledným vlastnictvím, podpoří socialistický návrh na zrušení tzv. anonymních akcií (anonymního vlastnictví akciových společností).

"Pokud Mirek Topolánek navrhuje rozšířit pravomoci NKÚ směrem ke krajům a obcím, bude mít příležitost podpořit návrh poslance ČSSD Jaroslava Fialy, předložený již v listopadu 2009. Ten novelizuje Ústavu a dává právě tuto pravomoc nově NKÚ," dodal Tejc.

Tématické zařazení:

 » Politika