Füleho čeká "grilování" v Evropském parlamentu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Füleho čeká "grilování" v Evropském parlamentu

Ikona

12. ledna 2010, 11.20 | PRAHA/BRUSEL | Českého kandidáta na eurokomisaře pro rozšíření EU Štefana Füleho v úterý po poledni čeká tzv. grilování v Evropském parlamentu. Poslanci z výboru pro zahraniční záležitosti budou zjišťovat, zda je tím pravým kandidátem, zřejmě se ho ale budou vyptávat i na jeho komunistickou minulost. Füle, který byl ve vládě Fischera ministr pro evropské záležitosti, byl na komisaře navržen v listopadu.

 

V 90. letech působil jako první tajemník stálého zastoupení ČSFR a později ČR při OSN v New Yorku. Také byl členem české delegace v Radě bezpečnosti OSN a velvyslancem v Litvě a Británii.

Než se loni v květnu stal členem Fischerova kabinetu, byl Füle zvláštním velvyslancem Česka při NATO.

Ve svém životopise se může pochlubit absolutoriem filozofické fakulty Univerzity Karlovy, řada lidí mu ale nemůže přijít na jméno kvůli tomu, že v 80. letech vystudoval Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO) – elitní sovětskou diplomatickou školu, která dosud funguje. Kromě toho mu kritici vyčítají, že byl od roku 1982 do roku 1989 členem komunistické strany.

Pohovory s budoucími členy Evropské komise (EK) začaly před jednotlivými výbory Evropského parlamentu v pondělí. Jako první přišla na řadu budoucí šéfka evropské diplomacie a místopředsedkyně EK Britka Catherine Ashtonová. Dalšími zpovídanými byli Fin Olli Rehn, který má být komisařem pro hospodářské a měnové záležitosti, Polák Janusz Lewandowski, jenž se má stát komisařem pro rozpočet a Lotyš Andris Piebalgs, který má být komisařem pro rozvoj.

"Grilování" každého kandidáta má trvat tři hodiny, přičemž každý z kandidátů předstoupí před ten parlamentní výbor, který odpovídá oblasti jeho příštího působení.

Europoslanci posoudí kandidáty z hlediska jejich znalostí a kompetentnosti pro výkon jejich funkce. Rovněž budou zkoumat, jaké mají politické priority, postoj k Evropské unii a zda jsou dostatečně nezávislí. Zákonodárci také zaujmou stanovisko k navrhovanému rozdělení portfolií a k politickému programu komise.

Slovák Maroš Šefčovič, jenž se má stát místopředsedou komise a komisařem pro administrativu a institucionální vztahy, se před europoslance má dostat až příští pondělí v 18:00 SEČ.

"Grilování" kandidátů na eurokomisaře skončí v úterý 19. ledna. Jako poslední předstoupí před europoslance ve Štrasburku Maria Damanakiová, řecká kandidátka na eurokomisařku pro rybolov a námořní záležitosti.

Není jisté, že "prověrkami" projdou všichni kandidáti. V tomto smyslu se pozornost upírá především na Daciana Ciolose a Rumjanu Želevovou, kandidáty Rumunska a Bulharska, nejnovějších členských zemí Evropské unie. Manžel Želevové, kterou budou poslanci vyslýchat krátce po Fülem, je obviňován z napojení na organizovaný zločin.

Želevová, kandidátka na komisařku pro mezinárodní spolupráci, humanitární pomoc a řešení krizí, má předstoupit před europoslance v úterý v 16:30 SEČ. Ciolos, který by se měl ujmout zemědělství a rozvoje venkova, v pátek 15. ledna v 9:00 SEČ.

Evropský parlament bude o nových kandidátech rozhodovat 26. ledna. Musí však schválit všechny kandidáty najednou, jinak by předseda komise Jose Manuel Barroso musel navrhnout jiné složení komise.

Podle zdrojů z kanceláře šéfa EK Barroso počítá s možností, že parlament všechny z nominovaných neschválí. Má proto údajně připraveny alternativy pro každý post.

Tématické zařazení:

 » Politika