Europarlament začal s "grilováním" budoucích eurokomisařů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Europarlament začal s "grilováním" budoucích eurokomisařů

Ikona

11. ledna 2010, 16.26 | BRUSEL | Evropský parlament (EP) začal v pondělí pohovory s budoucími členy Evropské komise (EK). Jako první při tzv. grilování přišla na řadu budoucí šéfka evropské diplomacie a místopředsedkyně EK, Britka Catherine Ashtonová. Kromě ní v pondělí absolvuje pohovor také Fin Olli Rehn, který až dosud působil na postu komisaře pro rozšíření a v nové EK má být komisařem pro hospodářské a měnové záležitosti.

 

Europoslanci týž den vyslechnou také Poláka Janusze Lewandowského, jenž se má stát komisařem pro rozpočet a Lotyše Andrise Piebalgse, který má být komisařem pro rozvoj.

"Grilování" každého kandidáta má trvat tři hodiny, přičemž každý z kandidátů předstoupí před ten výbor EP, který odpovídá oblasti jeho příštího působení.

Český kandidát na eurokomisaře Štefan Füle, který má mít na starosti rozšiřování EU, přijde na řadu v úterý v 13:00 SEČ.

Slovák Maroš Šefčovič, jenž se má stát místopředsedou EK a komisařem pro administrativu a institucionální vztahy, se před europoslance má dostat až příští pondělí v 18:00 SEČ.

"Grilování" kandidátů na eurokomisaře skončí v úterý 19. ledna. Jako poslední předstoupí před europoslance ve Štrasburku Maria Damanakiová, řecká kandidátka na eurokomisařku pro rybolov a námořní záležitosti.

Není jisté, že "prověrkami" projdou všichni kandidáti. V tomto smyslu se pozornost upírá především na Daciana Ciolose a Rumjanu Želevovou, kandidáty Rumunska a Bulharska, nejnovějších členských zemí Evropské unie.

"Jsou to nejvíce ohrožení kandidáti," uvedl politický analytik Hugo Brady. "Parlament si s potěšením vezme jejich skalp," předvídá Brady.

Želevová, kandidátka na komisařka pro mezinárodní spolupráci, humanitární pomoc a řešení krizí má předstoupit před poslance EP v úterý v 16:30 SEČ, Ciolos, který by se měl ujmout zemědělství a rozvoje venkova, v pátek 15. ledna v 9:00 SEČ.

Evropský parlament bude o nových kandidátech rozhodovat 26. ledna. Musí však schválit všechny kandidáty najednou, jinak by předseda EK Jose Manuel Barroso navrhnout jiné složení komise.

Podle zdrojů z kanceláře šéfa EK Barroso počítá s možností, že parlament všechny z nominovaných neschválí. Má proto údajně připraveny alternativy pro každý post.

Tématické zařazení:

 » Politika