Vláda Jana Fischera přijala protikorupční balíček - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vláda Jana Fischera přijala protikorupční balíček

Ikona

11. ledna 2010, 17.29 | PRAHA | Vláda Jana Fischera přijala protikorupční balíček. Po pondělním zasedání vlády o tom informoval ministr vnitra Martin Pecina. "Korupce je jeden z nejvážnějších problémů v české společnosti, který stojí v pozadí v podstatě veškerého organizovaného zločinu. Jde také o jeden ze zásadních důvodů trvale deficitního hospodaření státu v uplynulých letech," poukázal Pecina s tím, že korupce způsobuje také špatnou alokaci veřejných prostředků.

 

Pecina vysvětlil, že opatření byla volena tak, aby měla reálnou šanci, že budou schválena vládou i parlamentem. Jedná se podle ministra o opatření, která Česko používalo již dříve a ukázala se jako efektivní, nebo o opatření, která využívají jiné země EU. Hlavní novinkou je přitom zavedení institutu protikorupčního agenta a korunního svědka.

"Korunní svědek je institut, který je v zahraničí mimořádně účinný," uvedl Pecina s odkazem na desítky let efektivní praxe v USA, ale také na zkušenosti z Itálie, Slovenska, Německa nebo Polska. "Jde o rozbití zločineckých struktur. Jde o to, aby měly strach samy ze sebe," poukázal na to, že korunní svědek si může vysloužit beztrestnost, pokud napomůže rozbití kriminálního gangu. Zároveň však musí splnit i další přísné podmínky, jako jsou nahrazení škody ze spáchané trestné činnosti a nepokračování v trestné činnosti.

Druhé základní opatření spočívá v zavedení institutu protikorupčního agenta, což umožní policii aktivně se zapojit do rozklíčování kriminální sítě. "Obzvlášť důležité je, že obě tato opatření mají významný preventivní účinek," řekl a poukázal na to, že i kdyby nakonec žádný agent ve skutečnosti nebyl nasazen, může postačit obava z toho, že ten, kdo nabízí úplatek, je nastrčen státními orgány.

Třetí legislativní opatření se týká nastavení zákonných podmínek pro použití odposlechů. Pecina prosadil, aby se odposlechy mohly nasazovat nadále pro trestné činy s horní sazbou osmi let. Podle trestní novely, která začala platit od 1. ledna, se totiž mohou odposlechy užívat až u činů, kde je horní sazba minimálně deset let. To by podle Peciny výrazně omezilo možnosti policie v boji proti korupci a zločinu obecně.

Tématické zařazení:

 » Politika