Zeman odčiní chyby, sní milionář, jenž ho žene do voleb - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Zeman odčiní chyby, sní milionář, jenž ho žene do voleb

Ikona

7. ledna 2010, 10.24 | PRAHA | Miloš Zeman kandiduje do Poslanecké sněmovny, aby odčinil vlastní chyby z minulosti, řekl podnikatel a jeden z iniciátorů vzniku Strany práv občanů (SPO) Zdeněk Zbytek serveru Aktuálně.cz. Hlavním cílem SPO pak bude změna volebního zákona. "Začal si podle mě postupně uvědomovat chyby, kterých se dopustil v politice a chce je napravit," odpověděl Zbytek na otázku, proč se Zeman vrací do politiky.

 

Jednou z chyb, kterou chce Zeman napravit, je vrátit do politiky řád, který odešel spolu se Zemanem, a omezit vliv lobbistů. "On k tomu současnému stavu, byť nevědomky, přispěl. Jeho chyba byla, že porodil Standu Grosse a jemu podobné," řekl Zbytek.

Bývalého premiéra podle Zbytka nevedou osobní ambice. Chce prosadit především změnu volebního zákona. "Současný volební systém je základ dnešní tragedie. Lidé jsou odstaveni od rozhodování a řídí to pár lidí ve stranických sekretariátech," zdůraznil Zbytek.

Strana hodlá být také alternativou pro nerozhodnuté voliče a pro voliče, kteří mají pocit, že nemají, koho volit. "Chceme oslovit nespokojené lidi, kteří dnes v žádném případě nebudou volit současné parlamentní politické strany. Nechceme nikomu přetahovat voliče. Ani socanům ani komunistům. Přesvědčené nepřesvědčíte," dodal Zbytek.

Zbytek nastínil také volební kampaň SPO. Ta by měla spočívat především na bezprostředním kontaktu Zemana s voliči. "Vsázíme na levnou, ale účinnou kampaň. 8. března Miloš vyrazí se Zemákem a objede republiku. Kampaň rozhodně nebude agresivní. Dokonce jsme se dohodli s Milošem, že přestane útočit na novináře svými sprostými bonmoty," uvedl Zbytek s tím, že strana rozhodně nebude utrácet peníze, kterých nemá nazbyt, PR agenturám. "Jsme zkušení podnikatelé a umíme si to zorganizovat sami. Vytištění a roznesení jednoho letáku do schránek stojí dvacet haléřů a člověk ze schránky ví, že Miloš Zeman bude tehdy a tehdy tam a tam," doplnil.

Podnikatel rovněž zdůraznil, že SPO se nebojí, že by nesehnala sponzory. "Už teď máme přísliby na daleko víc, než budeme potřebovat. Víte, proč? Protože 90 procent nespokojených, jsou malí a střední podnikatelé a živnostníci," řekl Zbytek s tím, že sám hodlá také přispět na volební kampaň sto tisíc korun do rozpočtu jihočeské organizace. V tomto kraji by podle jeho propočtů měla vyjít kampaň na dva miliony korun.

Podle Zbytka se Zeman definitivně rozhodl ke kandidatuře 30. prosince na Šumavě. "Volal mu Mirek Grégr, že ústecká organizace ho jednoznačně žádá, aby kandidoval a přímo v tomto kraji," vysvětlil podnikatel.

Zeman původně avizoval, že se po neúspěšné kandidatuře na prezidenta, kdy se od něj odvrátila část ČSSD, do politiky už nevrátí. „Lidi jako je Standa Gross a další, které udělal ministry a místopředsedy strany, ho podrazili," vysvětlil Zbytek Zemanovu zahořklost, kterou schovával sedm let na Vysočině.

Zbytek podle svých slov do sněmovny kandidovat nebude. V rámci SPO však vede přípravný výbor v Jihočeském kraji.

Tématické zařazení:

 » Politika