Havlova petice na podporu čínského disidenta skončila v poštovní schránce velvyslanectví - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Havlova petice na podporu čínského disidenta skončila v poštovní schránce velvyslanectví

Ikona

6. ledna 2010, 15.32 | PRAHA | Bývalý prezident Václav Havel za doprovodu herce Pavla Landovského a biskupa Václava Malého se ve středu dopoledne pokusil předat čínské velvyslankyni Huo Yuzhen petici proti uvěznění čínského disidenta Liou Sia-Paa. Na ambasádu však zvonili marně, nikdo neotevřel, a petici proto hodili do schránky. S tímto jednáním čínského velvyslanectví však Havel předem počítal.

 

"Předpokládáme, že reakce velvyslanectví bude zcela nulová," uvedla Havlova asistentka Ivana Reichlová. Petici za osvobození obránce lidských práv Liou Sia-Paa, který byl v prosinci odsouzen k jedenáctiletému vězení, podepsalo více než padesát lidí. Petice měla podtrhnout apel otevřeného dopisu, jenž odeslal Český helsinský výbor čínské vládě na konci prosince.

Signatáři dopisu připomínají čínské vládní garnituře, že Peking se již v roce 1948 zavázal k respektování a dodržování Všeobecné deklarace lidských práv OSN. Vyzývají zároveň ostatní členy OSN, aby se k protestu připojili.

Čínský disident byl odsouzen za podvracení státu. Patří totiž k tvůrcům manifestu Charta 08, která odkazuje k ideálům a tezím Charty 77. Z toho také vyplývá mimořádný zájem Havla, ale také dalších bývalých signatářů Charty 77, mezi nimiž byl Petr Pithart, Pavel Rychetský nebo Petr Uhl, na osudu čínského disidenta.

Tématické zařazení:

 » Politika