Pecina zahájil boj s kraji kvůli zdravotnickým poplatkům - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Pecina zahájil boj s kraji kvůli zdravotnickým poplatkům

Ikona

5. ledna 2010, 10.47 | PRAHA | Ministr vnitra Martin Pecina vytáhl do boje proti krajům kvůli proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví, Jeho resort zahájil v pondělí správní řízení se čtyřmi kraji, potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková. "Ano v úterý ministerstvo zahájilo správní řízení se čtyřmi kraji, zatím ale nemůžeme sdělit, o které kraje se jedná," řekla Malíková.

 

Ministr Pecina již několikrát v minulosti uvedl, že hodlá potrestat kraje za to, že údajně porušují zákony tím, že proplácejí regulační poplatky ve zdravotnictví. Již na konci loňského roku ministr avizoval, že pokud kraje do konce roku systém proplácení nezmění, což se nestalo, tak v lednu ministerstvo nechá pozastavit příslušná rozhodnutí zastupitelstev o proplácení. Z krajských pokladen dosud na proplácení poplatků šlo 340 milionů korun.

Někteří politici však vidí Pecinovu snahu skepticky. "Nevím, jak chce ministr Pecina zákazu docílit, to mi není jasné," prohlásil již před časem lidovecký expert na zdravotnictví Ludvík Hovorka s tím, že současná situace podle něj není ideální. Vadí mu například situace v lékárnách. "Některé lékárny v krajských nemocnicích stahují klienty ostatním lékárnám, to je nekalá soutěž," uvedl.

Zákazu proplácení zdravotnických poplatků, který připravuje ministr Pecina, lidovecký expert na zdravotnictví nevěří. Připomněl, že snahy ministerstva vnitra zabránit krajům v proplácení poplatků jsou dlouhodobé a kraje si vždy našly nějakou možnost, jak zákaz obejít a poplatky pacientům proplácet. "Kraje vedou už delší dobu válku s vládou, a to také není dobré, máme tady 14 různých způsobů placení poplatků a pacienti jsou akorát zmatení," uzavřel Hovorka.

Středočeský hejtman David Rath již na konci loňského roku uvedl, že pokud ministerstvo vnitra povede se Středočeským krajem správní řízení kvůli proplácení poplatků v nemocnicích, je kraj připraven formálně změnit jeho systém. Kraj je podle něj připraven změnit dikci dotazu, kterou se ptá při ošetření pacienta, jestli přijme dar od kraje nebo poplatek zaplatí sám. "Nově by otázka zněla, jestli je pacient ochoten přijmout dar od nemocnice," řekl Rath. Podle něj je to pouze kosmetická změna.

Tématické zařazení:

 » Politika