Prohlášení prezidenta Klause po setkání s premiérem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Prohlášení prezidenta Klause po setkání s premiérem

Ikona

4. ledna 2010, 17.05 | LÁNY | Přinášíme vám prohlášení prezidenta republiky Václava Klause po pondělním setkání s premiérem Janem Fischerem. 1. Při pohledu zpět bych chtěl pochválit velmi dobrou komunikaci a spolupráci prezidenta s předsedou vlády, a tím i s vládou jako celkem. Oba se maximálně vynasnažíme, aby to pokračovalo stejně dobře i v následujících měsících.

 

2. Vláda přebírala svou funkci ve složité chvíli jak politicky, tak ekonomicky a vypořádává se s ní úspěšně. Musela na sebe vzít odpovědnost za řadu důležitých rozhodnutí, a ač nemá žádné „vlastní“ poslance, není jen vládou „udržovací“. A to je dobře.

3. Projednávali jsme i řadu dílčích témat, koordinaci našich zahraničních cest i zahraničních návštěv u nás, a zejména naši účast na různých vrcholných akcích EU v 1. polovině roku.

4. Nemohli jsme se nedotknout hrozivého deficitu státního rozpočtu za rok 2009 a stejně špatných vyhlídek na rok 2010 a léta následující. Konec konců, první verze rozpočtu na rok 2011 se bude připravovat vládou Jana Fischera ještě před volbami.

5. Oba budeme mít v následujících dnech další politická jednání. Já budu mít zítra oběd s oběma předsedy našich parlamentních komor, ve středu s předsedou ODS a v pondělí příštího týdne s předsedou ČSSD. Budeme hovořit i o našem rozpočtovém problému. Podobná jednání plánuje i předseda vlády.

6. Hovořili jsme o jarních volbách do Poslanecké sněmovny jak po stránce technické, tak politické. Poprvé za posledních dvacet let ani prezident, ani premiér nekandidují ve volbách. Budeme se proto snažit přispívat ke zklidňování politického ovzduší, které bude v předvolebních kampaních jistě velmi vyostřené.

Tématické zařazení:

 » Politika