Seďa: Armáda je uzavřená, neprůhledná a do sebe zahleděná - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Seďa: Armáda je uzavřená, neprůhledná a do sebe zahleděná

Ikona

3. ledna 2010, 17.30 | PRAHA | Armáda České republiky (AČR) je podle poslance za ČSSD a místopředsedy Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Antonína Seďi uzavřenou, neprůhlednou a do sebe zahleděnou institucí. Situace v armádě je vážná a musí se urychleně řešit, odcházejí totiž nejkvalitnější velitelé, myslí si Seďa. "AČR je dnes uzavřená, neprůhledná a do sebe zahleděná.

 

Nejsou plněny úkoly a cíle dané reformou z roku 2003. Jsou likvidovány speciální útvary, propouštěni vycvičení vojáci i občanští zaměstnanci a odvoláváni nejlepší velitelé a to vše na úkor daňového poplatníka i k tíži rozpočtové kapitoly 307," uvedl v neděli na svém blogu Seďa.

"Předražené a netransparentní miliardové nákupy ukazují přinejmenším na neefektivnost v hospodaření. Profesionalizace armády a transformace resortu ministerstva obrany se nepovedla," pokračoval Seďa, který také ukázal na jednotlivé kauzy. "Když byla zlikvidována jednotka speciálních operací Vojenské policie (SOG), důvodem měla být podle ministerstva obrany chybná personální práce v misi ISAF, nevýhodné nákupy a chyby v účetnictví. Ovšem pravým důvodem bylo vyšetřování závažných trestných činů v resortu a snaha zbavit se nepohodlných příslušníků naší armády," přiblížil poslanec s tím, že k tomu přispěla dlouhodobá averze ve speciálních silách či osobní ambice jednotlivých velitelů.

Seďovi se nelíbí ani údajná rezignace generálů Halašky, Sedláka a Prokše. Je přeci veřejným tajemstvím, že z armády se buď „dobrovolně“ odchází, a to se všemi náležitostmi, nebo se odchází nedobrovolně, ale bez výsluh, vysvětluje.

"Současný odchod nejvyššího českého důstojníka ve velitelství NATO, velitele AČR v mezinárodních operacích a zástupce náčelníka generálního štábu nemohly způsobit hloupé symboly na helmách dvou vojáků či individuální problémy v chování našich příslušníků v Kosovu," napsal poslanec.

Místopředseda sněmovního Výboru pro obranu se obává, že celý problém v armádě je hlubší a závažnější. Z armády podle něj odcházejí nejkvalitnější profesionálové a velitelé. "Byla oslabena civilní a parlamentní kontrola české armády. Situace v resortu ministerstva obrany již nazrála ke svolání mimořádného Výboru pro obranu, který se musí zabývat současnou situací v AČR," dodal Seďa.

Tématické zařazení:

 » Politika