Senátoři schválili novelu ústavy - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senátoři schválili novelu ústavy

Ikona

11. prosince 2009, 10.55 | PRAHA | Horní parlamentní komora v pátek schválila návrh novely Ústavy České republiky, kterou předložila Soňa Paukrtová (nestr.). Podle Paukrtové nebude moci pozměňovací návrhy předkládat jeden poslanec, ale minimálně deset zákonodárců. Senátorce vadí především výhody pro dolní parlamentní komoru a nestandardnost sněmovních postupů ve schvalování zákonů.

 

Senátorka navrhla tři samostatné změny zákonů řešících legislativu ČR. První byla změna Ústavy České republiky, další dva návrhy se týkají změn v obou jednacích řádech parlamentních komor.

Paukrtová požaduje, aby nový zákon mohla navrhovat skupina deseti zákonodárců, nikoliv jeden, jak je tomu nyní. Zákonodárnou iniciativu připouští senátorka rovněž horní parlamentní komoře. "Zákonodárná iniciativa jediného poslance je velmi neobvyklá a disproporční, a proto se v mém návrhu hovoří o zákonodárné iniciativě minimálně deseti poslanců," vysvětlila Soňa Paukrtová první ze změn, kterou navrhuje. Připomněla, že deset poslanců má právo navrhnout kandidáta na post prezidenta, a proto považuje deset poslanců za odpovídající množství. Zákony by nadále, tak jak je tomu již nyní, mohlo navrhovat zastupitelstvo vyššího územního samosprávného celku a vláda.

"Je rovněž třeba, aby měla vláda možnost vyjádřit se ke všem zákonům a pozměňovacím návrhům, samozřejmě pokud se nechce vyjádřit, bude tu lhůta 30 dní, a pak bude považováno stanovisko kabinetu za kladné," vysvětlila senátorka další svůj návrh v novele ústavy.

Paukrtová se rovněž podle svých slov inspirovala ve Velké Británii a požaduje nová pravidla při schvalování rozpočtu. "Pokud přijde nějaký návrh zákona nebo pozměňovací návrh, který výrazným způsobem omezuje příjmy a navyšuje výdaje, tak se bude požadovat vyjádření vlády," sdělila. Když se vláda vyjádří negativně a předkladatelé přesto budou trvat na projednání, tak se celou věcí bude zabývat hospodářský výbor. "Navrhuji do ústavy, aby Senát měl 60 dní na projednání zákona," uvedla Paukrtová. Podle jejích slov je množství zákonů schvalovaných parlamentem velmi velké a horní komora potřebuje více času.

V jednacím řádu Poslanecké sněmovny, který horní parlamentní komora v pátek rovněž schválila, chce senátorka uzákonit, aby pozměňovací návrhy zákonů nesměly mít zásadní vliv na základní znění zákona. Poslanci podle ní mnohdy obcházejí připomínkové řízení k zákonům tak, že ze zásadní věci udělají pozměňovací návrh, ten pak neprochází šetřením výborů ani ospravedlněním nákladů atd., to by měla novela odbourat.

Další změnou v ústavě je souladné veto prezidenta a Senátu. Tyto dvě instituce může nyní sněmovna v případě odmítnutí jejího zákona přehlasovat 101 hlasy. Paukrtová navrhuje, aby v případě odmítnutí zákona Senátem nebo prezidentem o jeho znovuschválení hlasovaly opět obě parlamentní komory.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika