Senátoři nechali návrh na zrušení koncesionářských poplatků spadnout pod stůl - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senátoři nechali návrh na zrušení koncesionářských poplatků spadnout pod stůl

Ikona

10. prosince 2009, 17.45 | PRAHA | Senátoři na svém čtvrtečním zasedání nechali návrh senátora Richarda Svobody (ODS), který ruší hrazení poplatků za veřejnoprávní média, spadnout pod stůl. "Považuji za velký úspěch, že k návrhu byla vedena tak rozsáhlá diskuze, která měla určitě svůj význam. Přirozeně mě ovšem mrzí, že chyběl jeden jediný hlas," uvedl Svoboda.

 

Svoboda věří, že se téma do Senátu opět vrátí. Dále připustil, že poslanecká novela, která je nyní předložena ve sněmovně a umožňuje kontrolu veřejnoprávních médií Nejvyšším kontrolním úřadem, je cesta správným směrem. "Jsem si jistý, že profesionální systémová a systematická kontrola je ve veřejnoprávních institucích velmi na místě a nikdy ji není dost," dodal Svoboda, s tím, že občané mají právo vědět, zda jsou jejich poplatky užívány účelně.

"Zákon má zrušit poplatky za to, že diváci a posluchači sledují veřejné sdělovací prostředky. Ročně se na poplatcích vybere zhruba 7,8 miliardy korun," vysvětlil Svoboda s tím, že tisk už projednala i řada senátních výborů i mediální komise. "Ty podaly i některé podle mně přijatelné pozměňovací návrhy," dodal.

Jak pro schválení návrhu s pozměňovacími návrhy tak návrhu na zamítnutí chyběl senátorům vždy jeden hlas. Pro zamítnutí i schválení návrhu s pozměňovacími návrhy hlasovalo vždy 37 senátorů z přítomných 74 senátorů. Kvórum bylo vždy 38 hlasů. Návrh na schválení v původním znění nebyl podán.

Pozměňovací návrhy výborů počítaly s tím, že účinnost zákona se posune od roku 2012 a financování návrhu nepůjde z inkasa daně z přidané hodnoty ale přímo z rozpočtu. Pozměňovací návrhy zároveň odkazovaly k lepšímu zakotvením financování zákona v rozpočtu ČR.

Senátor Ivo Bárek (nestr.) upozornil na to, že zákony by se měly měnit pouze v případě, že už jsou neúčinné, popřípadě zastaralé, což v tomto případě podle něj neplatí. "Navíc návrh zákona má krajně negativní dopad na státní rozpočet," dodal Bárek.

"Výbor pro záležitosti evropské záležitosti doporučuje návrh schválit," uvedl stručně zpravodaj výboru Miroslav Krejča (ČSSD).

Senátor Adolf Jílek (KDU-ČSL) upozornil na to, že poplatky se vybírají v různých formách ve všech zemích Evropy. "Nějaký čas se nevybíraly v Polsku, ale to mělo za následek, že byla několik dní televize černá, protože v rozpočtu chyběly prostředky," dodal Jílek.

Vybírání koncesionářských poplatků by mělo být podle senátorky Soni Paukrtové (nez.)nějak upraveno, ale ne tak radikálně. "Například oproštění důchodců od poplatků je pro mě přijatelné," řekla, nakonec se však přiklonila k návrhu na zamítnutí.

"Já si dokážu schválení tohoto návrhu představit, jeho důsledkem by mohlo být to, že by veřejnoprávní média mohla být více kontrolována po hospodářské stránce a omezení rozpočtu by zvláště Českou televizi mohlo donutit začít šetřit tak, jak to v době krize musí dělat všichni," uvedl senátor Tomáš Julínek (ODS).

Výbory návrhu také vytýkaly nedostatečnou provázanost znění zákona s návrhem o rozpočtu. "Tuto výtku musím uznat a s ohledem na ni chystám pozměňovací návrh, který by počítal s náhradou za ušlé poplatky přímo z rozpočtu," vysvětlil již dříve Svoboda s tím, že původní návrh počítal s tím, že náhrady poputují jako mandatorní výdaje z inkasa daně z přidané hodnoty. Svoboda ale trvá na tom, že by obě veřejnoprávní média měla mít zajištěn zákonem příjem ze státního rozpočtu, což by ušetřilo náklady spojené s výběrem poplatků.

Návrh předložil Svoboda Senátu v březnu letošního roku, Senát ho po té projednal a vrátil v druhém čtení do výborů s tím, že je nutné zohlednit ekonomické aspekty dopadu zákona. Zákon počítal s tím, že by občané neplatili koncesionářské poplatky a náklady na veřejnoprávní média v celkové výši 7,8 miliardy korun by dotoval stát. Podle Svobody ovšem zrušením poplatků vznikne úspora až 500 miliónů korun za náklady ušetřené za administraci vybírání poplatků.

Tématické zařazení:

 » Politika