Kubera: ODS měla ve sněmovně hlasovat proti rozpočtu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kubera: ODS měla ve sněmovně hlasovat proti rozpočtu

Ikona

10. prosince 2009, 13.45 | PRAHA | ODS měla ve sněmovně hlasovat proti návrhu státního rozpočtu, řekl ve čtvrtek senátor Jaroslav Kubera (ODS). Obává se také toho, že se po volbách připravuje velká koalice ODS a ČSSD. "ODS udělala podle mě velkou chybu, že nehlasovala proti rozpočtu," uvedl Kubera s tím, že za týden by se podle jeho soudu schválil ve sněmovně jiný rozpočet.

 

To, co se stalo, je standardní situace prosazování vlastních zájmů nad zájmy občanů, míní Kubera. "Jestli si někdo neuvědomuje, v jaké jsme situaci, a bezohledně jenom v rámci vlastních zájmů ohlupuje voliče, kterým takzvaně 200 dává a 400 bere, tak pouze okrádá voliče a vydává to za sociální gesto," uvedl Kubera.

Připustil, že dobrým řešením byl Janotův úsporný balíček. "Byl to krvavý kompromis, ze kterého ovšem po včerejším hlasování zbylo jen navýšení daní. Proto jsem rád, že se nám dnes v Senátu podařilo vrátit daně z piva na původní hodnotu, protože tam mi to přijde jako bezdůvodné obírání sociálně slabých," dodal senátor.

Hovořil rozhořčeně také o protestech učitelů proti snižování platů. "Platy se nesnižují o čtyři proklamovaná procenta, snižuje se pouze celkový objem, ale pokud bude pracovat méně lidí, naopak mohou platy učitelům stoupnout," dodal s tím, že na zaměstnance v soukromé sféře se také nikdo neohlíží.

Kubera také připustil, že předseda strany Mirek Topolánek (ODS), který se vzdal poslaneckého mandátu, měl být při hlasování ve sněmovně. "Bylo by lepší, kdyby mohl dirigovat klub, protože ve sněmovně je situace taková jaká je a je tam 106hlasá koalice socialistů a komunistů, která si nyní prohlasuje, co chce," dodal.

"Já se obávám, že se po volbách chystá velká koalice," vysvětlil Kubera s tím, že některé proudy uvnitř ODS se mohou obávat volebního výsledku, a proto vyjednávají již nyní. "Připravuje se na to i Jiří Paroubek, který včera moc hezky o ODS mluvil. Oni jsou zkrátka připraveni, že ať volby dopadnou jakkoliv, rozdělí si ODS a ČSSD posty ministrů v nové vládě napůl," řekl.

Neobává se, že vláda Jana Fischera nyní odstoupí. Měla by se podle něj snažit prosazovat alespoň malé dílčí kroky, které by napravily legislativní chyby minulosti.

Pro senátora jsou nyní ovšem stěžejní senátní volby, které čekají zemí příští rok. "Je nutné, aby Senát zůstal pojistkou do budoucna, a proto jsou pro nás ty volby klíčové," uzavřel Kubera.

Tématické zařazení:

 » Politika