Paroubek: Demonstrace státních zaměstnanců je oprávněná - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Paroubek: Demonstrace státních zaměstnanců je oprávněná

Ikona

9. prosince 2009, 14.13 | PRAHA | Demonstrace policistů, hasičů a dalších státních zaměstnanců je oprávněná, prohlásil ve středu předseda ČSSD Jiří Paroubek. Mají nárok na to, aby jejich platy neklesaly, míní šéf sociální demokracie. "Veřejní zaměstnanci se domáhají oprávněně toho, aby jim byly dorovnány mzdy na úroveň roku 2008.

 

A potřeba je zmínit i aspekt propouštění, který je právem znervózňuje," řekl Paroubek s tím, že projev nespokojenosti prostřednictvím demonstrací je naprosto správný a demokratický projev.

Předseda ČSSD upozornil na to, že demonstrací vyslali státní zaměstnanci signál i ostatním zaměstnancům a jejich zaměstnavatelům. "Je to sdělení, že zaměstnavatelé mají držet určitou úroveň mezd. Týká se to také středního podnikatelského sektoru, jehož oslabením by se podřízla koupěschopnost širokých vrstev lidí," dodal.

Platy státních zaměstnanců na rok 2010 snižuje úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, a to o čtyři procenta. ČSSD navrhuje v rámci rozpočtu pro letošní rok přesunout v první fázi pro státní zaměstnance navýšení prostředků na jejich platy o 3,7 miliardy korun pro státní zaměstnance a 3,1 miliardy korun pro učitele. Celkově by ovšem ČSSD chtěla pro státní sféru až 7,8 miliardy korun.

Demonstranti se sešli nedaleko Poslanecké sněmovny, později se přesunuli před budovu dolní parlamentní komory, kde je podpořili i někteří poslanci, například za ČSSD. Později se protestující vydali Letenskou ulicí kolem sídla ministerstva financí na Klárov a přes Mánesův most na Palachovo náměstí, kde protest oficiálně začal. Nespokojení hasiči a policisté nesli různé nápisy, například 'Chcete-li nám platy zprasit, zkuste s námi hasit', 'My chráníme domy chaty, kdo ochrání naše platy' a podobně.

Tématické zařazení:

 » Politika