Kanadský ministr Kenney potvrdil, že v Praze bude od 21. prosince zřízeno vízové pracoviště - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kanadský ministr Kenney potvrdil, že v Praze bude od 21. prosince zřízeno vízové pracoviště

Ikona

10. prosince 2009, 13.23 | PRAHA | Češi budou moci od 21. prosince žádat o víza do Kanady v Praze. Potvrdil to kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney, informoval mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka. "Mohu potvrdit, že kanadská strana nás informovala o zřízení pražského oddělení pro vydávání víz českým občanům cestujícím do Kanady," řekl Řepka.

 

Pro Čechy cestující do Kanady platí vízová povinnost od 14. července. Kanadská přistěhovalecká a uprchlická komise tehdy registrovala téměř 3000 žádostí o azyl od českých občanů - vesměs Romů.

Českou republiku rozhodnutí Kanady znovu zavést víza pro její občany velmi rozladilo. Česká vláda stejně zavedla v odvetě víza pro kanadské diplomaty. Praha se navíc obrátila o pomoc k Evropské komisi (EK).

Evropská komise v říjnu vyzvala Kanadu, aby do konce roku přehodnotila víza pro Čechy. Komise tehdy navrhla, aby Kanada obnovila konzulární pracoviště v Praze, kde by udělovala víza. Aktuálně jsou víza vydávána ve Vídni.

Kanada hrozí zavedením víz také Maďarsku, další zemi Evropské unie. V první polovině letošního roku požádalo v Kanadě o azyl 750 maďarských občanů a existují obavy, že se toto číslo do konce roku nejméně zdvojnásobí. Kanada vyzvala Maďarsko, aby podniklo opatření ke snížení přílivu žadatelů, a nevyloučila, že by pro Maďary mohla znovu zavést vízovou povinnost.

Na protest proti zavedení víz prohlásil prezident Václav Klaus, že se nezúčastní olympiády v kanadském Vancouveru. V tomto postoji jej podpořil i šéf ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek.

"Velmi nestandardním způsobem byla znovu zavedena vízová povinnost do Kanady a rozhodnutí pana prezidenta v tomto smyslu chápu," řekl s tím, že zavedení víz chápe jako podpásové a nestandardní. "Nemáme jiný způsob, jak protestovat proti rozhodnutí, se kterým nesouhlasíme," dodal Topolánek.

Tématické zařazení:

 » Politika