Liškovo zvolení není žádným překvapením, tvrdí politologové - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Liškovo zvolení není žádným překvapením, tvrdí politologové

Ikona

5. prosince 2009, 15.10 | PRAHA | Opětovné zvolení Ondřeje Lišky do čela Strany zelených v sobotu na sjezdu partaje v Brně není podle politologů ničím překvapivým. Jak agentuře Mediafax sdělili Jan Kubáček a Bohumil Doležal, strana bude mít nyní co dělat, aby přitáhla voliče. "Myslím, že jen málokdo tipoval, že v čele strany usedne někdo jiný," shrnul Kubáček.

 

Zvolení staronového předsedy povede podle Kubáčka ke stabilizaci strany. "Rozhodně nebude docházet k personálním rošádám," míní politolog.

Na zelené nyní podle jeho mínění čeká dilema. "Strana bude muset vyřešit, s jakým programem půjde do voleb. Právě program bude určujícím kritériem, kterým se bude řídit středový volič, který váhá, zda svůj hlas odevzdat zeleným, anebo raději TOP 09, či Věcem veřejným," naznačil Kubáček.

O poznání pesimističtější je politolog Bohumil Doležal, podle kterého strana nemá nejmenší šanci dostat se po jarních volbách do Poslanecké sněmovny. "Strana zelených je malou partají, která pomalu ale jistě upadá do politického zapomnění a která nemá síly na to, aby se vrátila zpět do víru dění," je přesvědčen Doležal. Zároveň si myslí, že část voličů přetáhne zeleným nové uskupení TOP 09, jehož členové jsou, podobně jako sympatizanti Strany zelených, stoupenci takzvaného neklausovského konzervatismu. "Sice nepůjde o významné procento voličů, i tak to ale bude stačit k tomu, aby to zelené zničilo," poznamenal.

Stranu zelených Doležal současně považuje za ten typ politického uskupení, které má jen malou šanci na to, aby se jeho členové objevili v poslaneckých lavicích. "Na tom, že se taková strana vůbec dostala do parlamentu, měli zásluhu voliči z řad stoupenců Havlova hesla Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, kteří v minulých volbách neměli moc na výběr. Češi jsou ale příliš velcí realisté, než aby volili podobnou stranu, jakou jsou právě zelení. Podle mne může fungovat nanejvýš jako osvěžení mimoparlamentního života," dodal lakonicky.

Ondřej Liška byl na víkendovém sjezdu zvolen hlasy 170 delegátů. Jeho dva rivalové - Matěj Stropnický a Jan Linhart - přesvědčili o poznání méně účastníků, když pro Stropnického hlasovalo 60 z nich a hlasovací lístek s Linhartovým jménem do urny vhodilo pouhých šest delegátů. Ve volebních urnách se kromě toho objevilo i 16 prázdných lístků, jeden ze zúčastněných vhodil do schránky lístek, který komise vyhodnotila jako neplatný. Dohromady se do Brna sjelo 253 delegátů.

Tématické zařazení:

 » Politika