Byl poslancem. Svým lidem ze vsi zařídil dům v Praze - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Byl poslancem. Svým lidem ze vsi zařídil dům v Praze

Ikona

7. prosince 2009, 10.31 | PRAHA, TELNICE | Lidovecký exposlanec Ladislav Šustr, který nechvalně proslul kauzou "změny zákona za sponzorský dar", zařídil pro pobočku katolické tělovýchovné organizace Orel v rodné vesnici Telnice vlastnictví domu v Jindřišské ulici v Praze, jehož odhadní cena je 20 milionů, píše pondělní Mladá fronta Dnes.

 

Podle informací MF Dnes tento dům poslanci přiklepli tamní pobočce Orla již v roce 2003, kdy byl Šustr vlivným členem rozpočtového výboru. Stát se však o dům léta soudil s jiným údajným majitelem, a tak ho Orel získal až letos v dubnu.

"Je možná zvláštní vlastnit dům až v Praze, ale je možné, že děti z Orla pojedou na týden do Prahy a budou potřebovat ubytování. Máme i taneční klub, který cestuje," popisuje šéf Orla Telnice a Šustrův zeť Jiří Hrazdíra, jak budou dům využívat. Ovšem je zde i lákavější možnost, neboť Orel má dle smlouvy se státem, kterou má MF Dnes k dispozici, právo komerčně pronajmout čtyřicet procent plochy domu na pět měsíců ročně.

"V takovém domě, by stálo nájemné nejméně osm set korun za metr čtvereční měsíčně," odhaduje obchodní ředitel realitní firmy Century 21 Lubomír Milek. V případě "Šustrova domu", který má téměř 200 metrů čtverečních, by nájem ročně vynesl přes čtvrt milionu korun. A navíc - za deset let mohou Šustrovi orli dům prodat. Státu pak budou muset z prodeje odvést jen částku odpovídající hodnotě, kterou nemovitost měla v roce 2009, tedy přibližně dvacet milionů korun. S ohledem na růst cen tedy zřejmě vydělají velké peníze.

Ladislav Šustr na dotazy MF DNES neodpověděl.

Tématické zařazení:

 » Politika