Kvůli Obamovi a Nobelově ceně za mír se Oslo proměnilo v opevněné město - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kvůli Obamovi a Nobelově ceně za mír se Oslo proměnilo v opevněné město

Ikona

10. prosince 2009, 13.30 | OSLO | Návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v norském hlavním městě Oslu, kde ve čtvrtek převezme Nobelovu cenu za mír, vyvolala nejrozsáhlejší bezpečnostní operaci v dějinách norské policie. Informuje o tom server Aftenposten.no. Nad hotelem Grand, kde má novopečený laureát Nobelovy ceny za mír přespat, krouží dva vojenské vrtulníky.

 

Další helikoptéry střeží centrum města. Podél chodníků na hlavních třídách Osla jsou zátarasy, město střeží kromě běžných hlídek více než dvě tisícovky policistů.

Bezpečnost amerického prezidenta hlídají také protiletadlové střely rozmístěné kolem norské metropole a tamního letiště.

Navíc Norsko jako země schengenského prostoru obnovilo hraniční kontroly.

Bezpečnostní opatření související s návštěvou Obamy, který do Osla přiletěl i s manželkou Michelle ve čtvrtek ráno, budou stát norskou vládu zhruba 92 milionů norských korun (zhruba 276 milionů korun).

Akce související s udělením Nobelových cen obvykle trvají tři dny. Americký prezident však v Norsku stráví jen něco přes 24 hodin.

Jeho program je proto nabitý: bezprostředně po příletu již navštívil Nobelův institut, kde se poprvé sešel s pěti členy výboru, jenž mu Nobelovu cenu za mír udělil.

Odtud se manželé Obamovi vypravili na schůzku s norským králem Haraldem V. a královnou Sonjou.

Vrchol návštěvy pak přijde ve čtvrtek odpoledne, kdy Obama jako čtvrtý americký prezident převezme Nobelovu cenu za mír. Dostane přitom zlatou medaili, diplom a šek na deset milionů švédských korun (zhruba 24,5 milionu korun). Peníze hodlá dát na charitu.

V děkovné řeči bude Obama podle představitele Bílého domu Johna Favreaua, který má na starosti prezidentovy projevy, hovořit i o často zdůrazňovaném paradoxu, že Nobelovu cenu za mír získal jako nejvyšší velitel armády, která v současné době válčí ve dvou zemích - v Afghánistánu a v Iráku.

Posledním bodem programu manželů Obamových v Oslu je slavnostní banket, kde bude kromě norského královského páru a premiéra Jense Stoltenberga s chotí také 250 pozvaných hostů.

Válečné úsilí před pár dny ještě zvýšil vysláním další jednotek do Afghánistánu, což nezapomene zdůraznit žádný z jeho kritiků.

Tématické zařazení:

 » Politika